Husqvarna delar verktyg

Motorsåg960640

Inför påsk rullas Grannboxen ut, en delningstjänst där grannar erbjuds att abonnera på ett fullt verktygsskåp. Nu söks villaägare i Stockholm, som kan tänka sig att testa det nya cirkulära konceptet.

– Vi vill öka takten på antalet hållbara lösningar. Det här är ett av flera cirkulära experiment där vi försöker öka nyttjandegraden av verktyg och samtidigt lösa den förvaringsproblematik som är vardag för många i storstadsområden. Det ska också bli intressant att lära om delande kan ha en positiv social effekt, säger Margaretha Finnstedt, Director Husqvarna Innovation Lab.

Boxen som fylls med el- och batteridrivna trädgårdsverktyg från Husqvarna och Gardena samt ett gäng hushållsmaskiner, ska stå på tomten hos en av villaägarna. Via en fast avgift från 99 kronor per månad kan grannar få tillgång till alla produkter utan att behöva förvara, äga eller underhålla.

Företaget Ihopa står bakom tjänsten och ansvarar för underhållet av boxen. Tillgång till den ges via ett digitalt lås och verktygen bokas via en digital kalender.

– Vi vet att folk vill dela, förutsatt att det är enkelt och lättillgängligt. Med Grannboxen krävs det bara några steg utanför den egna tomten, och bekvämligheten gör det attraktivt att dela på sällananvändningsprodukter, säger Johannes Dahlberg, grundare av Ihopa. 

Alla verktygsboxar innehåller el- och batteridrivna produkter som exempelvis högtryckstvätt, batteridriven motorsåg, häcksax, trimmer och blåsare samt skyddsutrustning som sågbyxor, skyddsglasögon, såghandskar och stövlar med sågskydd. Därtill har varje grannskap möjlighet att välja ytterligare fem produkter från ett urval.

Källa: Ihopa

 

25 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng