Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Facebook lär av bebis

Barn Ai Facebook

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och kunna främja opartiskhet.

Under livets första månader plockar spädbarn upp ledtrådar om hur världen fungerar genom att titta på vad som står framför dem. De lär sig exempelvis att föremål är tredimensionella och kan gömmas. Vi vill även att AI-system ska kunna lära sig genom observationer, vilket skulle göra det möjligt för maskiner att nå en viss nivå av sunt förnuft, säger Yann LeCun, chefsforskare i AI på Facebook.

Genombrottet har forskningsteamet på Facebook nått genom sitt AI-system Seer. Seer står för SElf-supERvised och har som mål att kunna dra slutsatser genom observationer, på ungefär samma sätt som bebisar gör.

Seer har nämligen lyckats dra slutsatser från en miljard slumpmässiga och oklassificerade Instagram-bilder. AI:n kunde identifiera och kategorisera dominanta objekt i dessa bilder med en träffsäkerhet på drygt 84 procent.

Enligt Facebook kan tekniken leda till mer träffsäkra och anpassningsbara bildanalysmodeller som kan nyttjas för att utveckla innehållsmodereringen på plattformen.

På längre sikt kan det eventuellt även motverka problem med AI och datapartiskhet. Ett exempel på ett sådant problem är ansiktsigenkänning som har svårare att identifiera minoritetsgrupper beroende på att den studerat partisk data.

Källa: Cnet

8 mars 2021 Uppdaterad 12 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.