Facebook lär av bebis

Barn Ai Facebook

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och kunna främja opartiskhet.

Under livets första månader plockar spädbarn upp ledtrådar om hur världen fungerar genom att titta på vad som står framför dem. De lär sig exempelvis att föremål är tredimensionella och kan gömmas. Vi vill även att AI-system ska kunna lära sig genom observationer, vilket skulle göra det möjligt för maskiner att nå en viss nivå av sunt förnuft, säger Yann LeCun, chefsforskare i AI på Facebook.

Genombrottet har forskningsteamet på Facebook nått genom sitt AI-system Seer. Seer står för SElf-supERvised och har som mål att kunna dra slutsatser genom observationer, på ungefär samma sätt som bebisar gör.

Seer har nämligen lyckats dra slutsatser från en miljard slumpmässiga och oklassificerade Instagram-bilder. AI:n kunde identifiera och kategorisera dominanta objekt i dessa bilder med en träffsäkerhet på drygt 84 procent.

Enligt Facebook kan tekniken leda till mer träffsäkra och anpassningsbara bildanalysmodeller som kan nyttjas för att utveckla innehållsmodereringen på plattformen.

På längre sikt kan det eventuellt även motverka problem med AI och datapartiskhet. Ett exempel på ett sådant problem är ansiktsigenkänning som har svårare att identifiera minoritetsgrupper beroende på att den studerat partisk data.

Källa: Cnet

8 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng