Den hållbara 15 minutersstaden

Stad Bilar 960640

Den ultimata staden har 15 minuter till allt och är hållbar, covidsäker och smart. Just nu byggs en sådan stad i Kina och förhoppningen är att vi ser fler av dem framöver. Det menar Ayesha Khanna, som talade under Women in Tech.

Fem nya personer blir medelklass i världen varje sekund och majoriteten av ökningen sker i Asien. Nu är över hälften av jordens befolkning medelklass. Det sker också en väldigt stor urbanisering där allt fler flyttar till städer, säger Ayesha Khanna, vd och grundare av den Singapore-baserade inkubatorn Addo AI.

Samtidigt kommer vi få nya kriser, som den vi går igenom nu, och då kommer inte den traditionella staden som vi har i dagsläget att funka. Och det är här som konceptet 15 minutersstaden kommer in i bilden.

I det konceptet ska allt finnas 15 minuter från där du bor, till exempel köpcentret, läkaren, skolan och gymmet. Städer måste omkonfigureras och bli hyperlokala så att de kan möta invånarnas krav. Just nu byggs en 15 minutersstad i Kina och som ska vara motståndskraftig mot kriser, likt covid-19.

Staden är byggd på hållbart material med mycket grönt, det är minimalt med trafik och de flesta cyklar, samtidigt som staden odlar sin egen mat. Du kan gå och hämta till exempel dina grönsaker i ditt bostadsområde. Och oavsett vad som händer så ska du kunna 3d-printa ut något som gått sönder i ditt hus. Det här är framtidsstaden.

Städer behöver förändras

Vad gäller existerande städer och byggnader behöver de, enligt Ayesha Khanna, bli multifunktionella, och då krävs deep tech som AI, VR och robotik. I Tokyo får vissa byggnader just nu en postpandemisk förändring. Att röra sig genom en pandemivänlig byggnad kommer att vara helt kontaktfritt. När du går in och ut ur byggnaden och dess rum kommer det ske genom bland annat ansiktsigenkänning och röstigenkänning.

Man kommer kanske inte se på byggnader som något tråkigt cementblock utan något som går att kommunicera med.

Du kommer att använda din röst för att prata med byggnaden. Man kommer kanske inte se på byggnader som något tråkigt cementblock utan något som går att kommunicera med, något som känner igen oss och som gör att vi känner oss säkra och trygga. Dessutom kommer terrasser bli designade för drönarleveranser så att vi kan få varor skickade till våra hem.

Även i våra hem lär tillvaron bli annorlunda. Zoom-möten kommer bli till VR-möten och hemmagymmet kommer bli AI-baserat. Ett exempel på det sistnämnda är Tonal, som ser ut som en spegel på väggen, men som med digitalt kontrollerade vikter kan sporra dig att träna hårdare likt en personlig tränare skulle ha gjort.

Tonal kollar även dina hjärtslag, konditionsnivå och så vidare och kan se din utveckling över tid. Så om du är väldigt inne på träning kan du göra göra en del av ditt hem till ett gym där mycket förlitar sig på sensorer, data och IoT.

5G för vården

Ayesha Khanna

Ayesha Khanna, vd och grundare av den Singapore-baserade inkubatorn Addo AI.

Enligt Ayesha Khanna är 5G viktigt för att få den smarta staden att hända och tar ett exempel från vården. En sjuksköterska behandlar en patient efter en olycka men är inte expert på området, utan det är istället en läkare med VR-glasögon hundratals mil därifrån, eller åtminstone längre bort än 15 minuter.

Sjuksköterskan kan i realtid skicka information via video, VR och kanske med hjälp av sina uppkopplade handskar, så att läkaren kan känna av och hjälpa till på bästa sätt.

Glapp inom etisk AI

Sist men inte minst vill Ayesha Khanna påpeka att all teknologi som AI, VR och kvantteknik är ett dubbeleggat svärd som kan användas både för gott och ont.

Om ni ska jobba med data och AI så se till att det sker på ett transparent och säkert sätt. Datan ska vara privat, använd på ett etiskt korrekt sätt och kompatibel med de regler som ditt land har.

Just etisk AI är ett område som kommer växa framöver och här finns ett stort kompetensgap just nu. Företag och organisationer behöver kunna förklara hur algoritmer används, och det kan inte alla i dagsläget.

24 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng