Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Brottsutredning för vaccinhack

Rysk Flagga Med En Vaccinspruta Framför

Ryska hackare tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

– Det pågår en brottsutredning och vi på EMA samarbetar naturligtvis med polisen fullt ut, säger Monika Benstetter, talesperson för EMA.

Kapade en zip-fil

Enligt nya uppgifter ska ryska hackare ha tagit sig in via phishingmejl till anställda på EMA och kunde på så sätt följa mejltrafiken. Eftersom EMA använder sig av tvåfaktorsautentisering kunde hackarna inte komma åt så mycket information till en början, men när de upptäckte att autentiseringen startades via en zip-fil, som skickades via mejl till nya användare kunde hackarna komma över en sådan fil och därefter logga in till systemen fullt ut.

Kapningen var möjlig eftersom EMA inte hade ställt in så att bara en användare kunde använda autentiseringen för ett program. Det dröjde minst en månad innan en systemingenjör larmade om att en anställd regelbundet loggade in i systemet utanför arbetstid.

Ekonomiskt spionage

Troligtvis var hackarna framförallt intresserade av att se vilka länder som köpte vaccin från Pfizer och BioNTech och vilka rutter vaccinet färdades.

– Klassiskt ekonomiskt spionage, säger en anonym källa på EMA.

Även dokument som beskriver spända diskussioner mellan EMA och EU publicerades på olika ryska forum.

Källa: de Volkskrant

8 mars 2021 Uppdaterad 10 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor. 

Drönare på Mars

20 april 2021

Nasas Ingenuity har premiärflugit på Mars, vilket innebär den första flygningen av en drönare på en annan planet än jorden. Drönaren ska bland annat göra det lättare att kunna utforska vår grannplanet. 

Hellre en AI

19 april 2021

Vi människor är mer benägna att lita på lösningar som föreslås från en algoritm än människor. Det gäller även när lösning är sämre.