AI kollar pollen

Humla Ai 960640

AI gör det lättare att analysera pollen, vilket öppnar upp för nya forskningsmöjligheter. På Lunds universitet använder man pollenanalys för att lära sig mer om matvanorna hos humlor.

– Vi har haft humlebon ute i landskapet. Sedan när humlorna kommer hem med sin last plockar vi av pollenkornen. Till humlornas förtret naturligtvis! Men då kan vi se var de har varit någonstans, säger Ola Olsson, bevarandebiolog vid Lunds universitet.

Ola Olsson och hans kollegor vill bland annat lista ut vilka sorts blommor som är viktiga för humlorna, och som därför kan vara extra vitala att bevara i landskapet.

Om forskarna manuellt skulle behöva bestämma art på varje pollenkorn som humlorna haft med sig så hade det varit väldigt tidskrävande. Där har de använt maskininlärning för att träna ett datorprogram som snabbt kan känna igen de artspecifika utseendena på diverse träd- och blomarters pollenkorn. Än så länge har datorprogrammet lärt sig identifiera ett hundratal arter.

Ola Olsson tror även att tekniken kan underlätta analyserna som ligger bakom de pollenprognoser som följs av många med allergi.

– Där är det färre arter inblandade. Men det är ändå så att en del av begränsningarna i det arbetet är den manuella analysen som är en flaskhals.

Källa: Sveriges Radio

18 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng