Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nya mobilsuccén

Världens smartphonemarknad gick upp med 4,3 procent under 2020:s sista kvartal, jämfört med samma period 2019. En stor del av ökningen står Apple för, men även nykomlingen Xiaomi slår kvartalsrekord.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 1 februari 2021 digit

Mobil Telefon Kina

Majoriteten av världen är antingen i någon form av lockdown eller väntar fortfarande på att återvända till en normal vardag, men ändå återhämtar sig smartphoneförsäljningen som att inget har hänt. Det bevisar telefonens betydelse i våra liv. När världen kommer ur pandemin tror vi att efterfrågan lär växa än mer och att den här utvecklingen kommer att accelerera, säger Ryan Reith på IDC. 

Under Q4 gjorde Apple 90 miljoner leveranser, vilket är en ökning från 73 miljoner sista kvartalet 2019. Med det sitter bolaget på drygt 23 procent av marknadsandelarna. 

Apple växte dock inte allra mest. Av de fem stora leverantörerna var det snabbast växande smartphone-märket Xiaomi, som är trea på marknaden och levererade 43 miljoner enheter. Därmed har det kinesiska företaget över 11 procent av marknadsandelarna. 

Mellan de båda, på andra plats, placerar sig Samsung som levererade 73 miljoner enheter under sista kvartalet 2020. 

En anledning till att försäljningen gått upp kan vara att coronapandemin lett till en brist på saker att göra. 

Nedstängningar av samhällen har gjort att personer spenderar mindre pengar på exempelvis fritidsaktiviteter, resor och middagar, vilket smartphoneförsäljningen dragit nytta av. Leverantörer verkar även vara mer förberedda under den andra lockdownen, de har varit bättre på att se till att ordrar uppfylls och når kunden, säger Nabila Popal på IDC. 

Enligt IDC placerar sig Oppo på fjärde plats följt av Huawei på femte plats. Värt att notera är även att Huawei minskade sina leveranser från 56 miljoner enheter Q4 2019 till 32 miljoner samma period 2020.

Källa: IDC

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.