Nya mobilsuccén

Mobil Telefon Kina

Världens smartphonemarknad gick upp med 4,3 procent under 2020:s sista kvartal, jämfört med samma period 2019. En stor del av ökningen står Apple för, men även nykomlingen Xiaomi slår kvartalsrekord.

Majoriteten av världen är antingen i någon form av lockdown eller väntar fortfarande på att återvända till en normal vardag, men ändå återhämtar sig smartphoneförsäljningen som att inget har hänt. Det bevisar telefonens betydelse i våra liv. När världen kommer ur pandemin tror vi att efterfrågan lär växa än mer och att den här utvecklingen kommer att accelerera, säger Ryan Reith på IDC. 

Under Q4 gjorde Apple 90 miljoner leveranser, vilket är en ökning från 73 miljoner sista kvartalet 2019. Med det sitter bolaget på drygt 23 procent av marknadsandelarna. 

Apple växte dock inte allra mest. Av de fem stora leverantörerna var det snabbast växande smartphone-märket Xiaomi, som är trea på marknaden och levererade 43 miljoner enheter. Därmed har det kinesiska företaget över 11 procent av marknadsandelarna. 

Mellan de båda, på andra plats, placerar sig Samsung som levererade 73 miljoner enheter under sista kvartalet 2020. 

En anledning till att försäljningen gått upp kan vara att coronapandemin lett till en brist på saker att göra. 

Nedstängningar av samhällen har gjort att personer spenderar mindre pengar på exempelvis fritidsaktiviteter, resor och middagar, vilket smartphoneförsäljningen dragit nytta av. Leverantörer verkar även vara mer förberedda under den andra lockdownen, de har varit bättre på att se till att ordrar uppfylls och når kunden, säger Nabila Popal på IDC. 

Enligt IDC placerar sig Oppo på fjärde plats följt av Huawei på femte plats. Värt att notera är även att Huawei minskade sina leveranser från 56 miljoner enheter Q4 2019 till 32 miljoner samma period 2020.

Källa: IDC

1 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng