Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Säkerhet för 500 mdr

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 21 januari 2021 säkerhet

Folk På Stan

Cybersäkerhetsmarknaden kommer att värderas till 60,2 miljarder dollar 2021, cirka 500 miljarder svenska kronor, vilket är en ökning från 54,7 miljarder under 2020, enligt en ny rapport från analysföretaget Canalys.

Även i värsta fall, om det exempelvis dyker upp nya mutationer av covid-19 och lockdowns fortsätter att vara vanliga runt om i världen, så ser bolaget att investeringarna kommer att öka med drygt 6 procent och landa på 57,7 miljarder dollar.

Både antalet dataintrång och ransomware-attacker nådde en rekordhög nivå förra året. Kända ransomware-attacker ökade med nästan 60 procent. En anledning till detta är nätfiskekampanjer inriktade på personer som arbetar hemifrån.

Webb- och mejlsäkerhet kommer att växa med 12,5 procent. Investeringar i sårbarhets- och säkerhetsanalys kommer att öka med nästan lika mycket, nämligen 11 procent. Nätverkssäkerhet kommer att växa med 8 procent och vara det största säkerhetssegmentet. 

Källa: Canalys

Senaste nytt

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 och beror bland annat på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.

Facebook backar

24 februari 2021

Nu finns det återigen nyheter i Facebooks flöde i Australien. Det innebär att sociala medie-bolaget därmed har gått med på att betala en mindre ersättning till nyhetsmedier som delas på Facebook.

Google större än Mac

23 februari 2021

Under förra året såldes det för första gången fler Chromebooks än Mac-datorer. Utvecklingen kan ses som en varning till både Microsoft och Apple.Apple.