Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Googles nya kabel

Google har invigt en ny nätverkskabel mellan USA och Europa. Kabeln Dunant kan skicka uppemot 250 terabit i sekunden och förhoppningen är att den bland annat ska underlätta AI-utveckling.  

Text Tim Leffler Foto Adobestock 10 februari 2021 digit

En Bit Av Jordklotet Över Atlantenmed Massa Internettrafik Mellan

– Kabeln Dunant expanderar Googles globala nätverk och har en kapacitet som möjliggör uppkopplingar till andra nätverk i regionen, säger en talesperson för Google.

650 mil kabel

Det tog dryg två år, men nu är den nästan 650 mil långa kabeln, med en överföringskapacitet på 250 terabit i sekunden, på plats mellan Virginia Beach på USA:s östkust och Saint-Hilaire-de-Riez på Frankrikes Atlantkust.

Förhoppningen är att kabeln, som utvecklats och byggts av Google tillsammans med Subcom, ska göra det lättare att hantera appar i molnet och underlätta AI-utvecklingen.  

– Google möter den kraftiga efterfrågan för molntjänster och online-innehåll och med en rekordhög kapacitet och överföringshastighet kommer Dunant att hjälpa användare att få tillgång till data, oavsett var datan finns, och även stödja en av de mest trafikerade rutter på internet, säger Mark Sokol, senior director of infrastructure, Google.

Dunant är en av Google större kablar som kopplar samman jordens kontinenter. Equiano cable från Sydafrika till Portugal beräknas vara klar senare i år och Grace Hopper ska koppla ihop New York med Bilbao och beräknas vara klar 2022.

Namnet Dunant kommer från Henry Dunant, vinnaren av Nobels fredspris och grundare av Röda Korset.

Källa: Techchrunch

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.