Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Revolution med Googles AI

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 11 december 2020 digit

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

– Att kunna undersöka utformningen av protein snabbt och med hög noggrannhet kan potentiellt revolutionera livsvetenskaperna. Vad Alphafold har gjort är enastående, säger forskaren Andriy Kryshtafovych vid University of California, Davis.

Förutspår proteinform

Alphafold är en AI utvecklad av det brittiska Googleägda AI-företaget Deepmind.  Alphafold har nu lyckats avgöra den tredimensionella utformningen av hundra proteiner med en precision som matchar traditionellt dyra och tidsödande metoder.

Nya mediciner

I decennier forskare intensivt försökt hitta snabba och säkra metoder för att luska ut utformningen och utseendet av cellens tiotusentals olika protein, vars form beror på ordningen, antalen och den typ av aminosyror som bygger upp proteinet, och som styr för dess funktion.

Många sjukdomar som cancer och demenssjukdomar påverkar proteinerna, och minsta lilla förändring i deras tredimensionella form kan ha katastrofala konsekvenser för exempelvis insulinproduktion eller vår förmåga att stå emot infektioner och hantera virus som corona. Vet vi hur de ser ut när de fungerar blir det lättare att ta fram nya mediciner.

Ett genombrott

CASP där bland annat forskaren Andriy Kryshtafovych ingår, står för Community Wide Experiment on the Critical Assessment of Techniques for Protein Structure Prediction och är alltså forskare som samarbetar för att försöka hitta den tredimensionella strukturen på alla dessa olika typer av protein.

Varje år får forskarlag i CASP i uppdrag att med hjälp av datorkraft hitta rätt struktur för hundra redan kartlagda proteiner. Under den fjortonde upplagan i år ställde Alphafold upp i tävlingen.

– Detta genombrott kommer tack vare det unika och intensiva sätt som vi samarbetar med forskare över hela världen genom CASP där alla är med och bidrar, säger forskaren Andriy Kryshtafovych.

Källa: Scitechdaily

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.