Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Revolution med Googles AI

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

– Att kunna undersöka utformningen av protein snabbt och med hög noggrannhet kan potentiellt revolutionera livsvetenskaperna. Vad Alphafold har gjort är enastående, säger forskaren Andriy Kryshtafovych vid University of California, Davis.

Förutspår proteinform

Alphafold är en AI utvecklad av det brittiska Googleägda AI-företaget Deepmind.  Alphafold har nu lyckats avgöra den tredimensionella utformningen av hundra proteiner med en precision som matchar traditionellt dyra och tidsödande metoder.

Nya mediciner

I decennier forskare intensivt försökt hitta snabba och säkra metoder för att luska ut utformningen och utseendet av cellens tiotusentals olika protein, vars form beror på ordningen, antalen och den typ av aminosyror som bygger upp proteinet, och som styr för dess funktion.

Många sjukdomar som cancer och demenssjukdomar påverkar proteinerna, och minsta lilla förändring i deras tredimensionella form kan ha katastrofala konsekvenser för exempelvis insulinproduktion eller vår förmåga att stå emot infektioner och hantera virus som corona. Vet vi hur de ser ut när de fungerar blir det lättare att ta fram nya mediciner.

Ett genombrott

CASP där bland annat forskaren Andriy Kryshtafovych ingår, står för Community Wide Experiment on the Critical Assessment of Techniques for Protein Structure Prediction och är alltså forskare som samarbetar för att försöka hitta den tredimensionella strukturen på alla dessa olika typer av protein.

Varje år får forskarlag i CASP i uppdrag att med hjälp av datorkraft hitta rätt struktur för hundra redan kartlagda proteiner. Under den fjortonde upplagan i år ställde Alphafold upp i tävlingen.

– Detta genombrott kommer tack vare det unika och intensiva sätt som vi samarbetar med forskare över hela världen genom CASP där alla är med och bidrar, säger forskaren Andriy Kryshtafovych.

Källa: Scitechdaily

11 december 2020 Uppdaterad 14 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.