Googles nya kabel

En Bit Av Jordklotet Över Atlantenmed Massa Internettrafik Mellan

Google har invigt en ny nätverkskabel mellan USA och Europa. Kabeln Dunant kan skicka uppemot 250 terabit i sekunden och förhoppningen är att den bland annat ska underlätta AI-utveckling.  

– Kabeln Dunant expanderar Googles globala nätverk och har en kapacitet som möjliggör uppkopplingar till andra nätverk i regionen, säger en talesperson för Google.

650 mil kabel

Det tog dryg två år, men nu är den nästan 650 mil långa kabeln, med en överföringskapacitet på 250 terabit i sekunden, på plats mellan Virginia Beach på USA:s östkust och Saint-Hilaire-de-Riez på Frankrikes Atlantkust.

Förhoppningen är att kabeln, som utvecklats och byggts av Google tillsammans med Subcom, ska göra det lättare att hantera appar i molnet och underlätta AI-utvecklingen.  

– Google möter den kraftiga efterfrågan för molntjänster och online-innehåll och med en rekordhög kapacitet och överföringshastighet kommer Dunant att hjälpa användare att få tillgång till data, oavsett var datan finns, och även stödja en av de mest trafikerade rutter på internet, säger Mark Sokol, senior director of infrastructure, Google.

Dunant är en av Google större kablar som kopplar samman jordens kontinenter. Equiano cable från Sydafrika till Portugal beräknas vara klar senare i år och Grace Hopper ska koppla ihop New York med Bilbao och beräknas vara klar 2022.

Namnet Dunant kommer från Henry Dunant, vinnaren av Nobels fredspris och grundare av Röda Korset.

Källa: Techchrunch

10 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng