Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Gartner spår rekordår

Gartner It

I år kommer det att investeras 3,9 biljoner dollar, ungefär 32 biljoner svenska kronor, inom it. Det är en ökning med 6,2 procent jämfört med förra året. 

Under 2020 minskade de totala globala it-investeringarna med 3,2 procent när it-chefer endast fick prioritera teknik och tjänster som ansågs vara affärskritiska under den inledande delen av pandemin.

Den digitala transformationen med bland annat ett ökat behov av distansarbete minskade dock virusets negativa effekt på marknaden under 2020. 

Under 2021 kommer alla olika it-segment att se en stark tillväxt. Det kommer att investeras för 32 biljoner svenska kronor runt om i världen, vilket är en ökning på drygt 6 procent jämfört med 2020. 

Bland annat kommer försäljningen av digitala enheter att växa med 8 procent. 

Det finns flera anledningar till att investeringarna går upp här. När länder fortsätter med distansutbildning kommer det finnas en efterfrågan på plattor och datorer till skolelever. På samma sätt håller covid-restriktioner anställda fortsatt hemma och budgetstabiliseringar gör att it-chefer nu kan investera i sådant som förbisågs under 2020.

De sammanlagda it-investeringarna kopplade till distansarbete kommer att landa på 333 miljarder dollar 2021, en ökning med nästan 5 procent från 2020.

Källa: Gartner

3 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.