Gartner spår rekordår

Gartner It

I år kommer det att investeras 3,9 biljoner dollar, ungefär 32 biljoner svenska kronor, inom it. Det är en ökning med 6,2 procent jämfört med förra året. 

Under 2020 minskade de totala globala it-investeringarna med 3,2 procent när it-chefer endast fick prioritera teknik och tjänster som ansågs vara affärskritiska under den inledande delen av pandemin.

Den digitala transformationen med bland annat ett ökat behov av distansarbete minskade dock virusets negativa effekt på marknaden under 2020. 

Under 2021 kommer alla olika it-segment att se en stark tillväxt. Det kommer att investeras för 32 biljoner svenska kronor runt om i världen, vilket är en ökning på drygt 6 procent jämfört med 2020. 

Bland annat kommer försäljningen av digitala enheter att växa med 8 procent. 

Det finns flera anledningar till att investeringarna går upp här. När länder fortsätter med distansutbildning kommer det finnas en efterfrågan på plattor och datorer till skolelever. På samma sätt håller covid-restriktioner anställda fortsatt hemma och budgetstabiliseringar gör att it-chefer nu kan investera i sådant som förbisågs under 2020.

De sammanlagda it-investeringarna kopplade till distansarbete kommer att landa på 333 miljarder dollar 2021, en ökning med nästan 5 procent från 2020.

Källa: Gartner

3 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng