Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Finansinspektionen varnar

Sverige Bitcoin

Bitcoin och andra kryptovalutor är olämpliga investeringar för konsumenter. Det menar Finansinspektionen som varnar för att konsumentskyddet är svagt och att kryptovalutor ofta används i penningtvätt. 

– Produkter som utgår från kryptotillgångar är olämpliga för de flesta konsumenter, om inte alla. Konsumentskyddet är otillräckligt och kryptotillgångar är svåra eller omöjliga att värdera på ett tillförlitligt sätt. Därför vänder vi oss till alla konsumenter med en varning för riskerna kring dessa finansiella produkter, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Finansinspektionen, FI, har tidigare varnat för riskerna med att handla i kryptovalutor. Detta eftersom handeln är volatil och förenad med operationella risker. 

Nu har FI sammanställt en rapport där de kartlagt marknaden för finansiella instrument som har kryptotillgångar som underliggande tillgång. Efter kartläggningen uppmanar nu Finansinspektionen alla att tänka efter noga innan man köper en finansiell produkt kopplat till kryptovalutor.

Terroristfinansiering

FI skriver i rapporten att det saknas en tillräcklig konsumentskyddande reglering för de underliggande kryptotillgångarna. Det är även svårt att värdera dem och instrumenten är skiftande och instabila. 

Risken för konsumenter att förlora investerade pengar är stor. Det finns problem med genomlysningen av marknaden och kryptovalutor är frekvent förekommande i penningtvätts- och terroristfinansieringssyfte, skriver Finansinspektionen.

Bitcoin har rusat det senaste halvåret och värdet av en bitcoin passerade för första gången 50 000 dollar förra veckan. Ökningen tros bland annat bero på att Tesla och Mastercard öppnat för att acceptera bitcoins som betalmedel. Tesla har också investerat stora belopp i bitcoin.

Källa: Finansinspektionen

23 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

Facebook drabbas av nekad IOS-spårning

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.