Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Finansinspektionen varnar

Bitcoin och andra kryptovalutor är olämpliga investeringar för konsumenter. Det menar Finansinspektionen som varnar för att konsumentskyddet är svagt och att kryptovalutor ofta används i penningtvätt. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 23 februari 2021 digit

Sverige Bitcoin

– Produkter som utgår från kryptotillgångar är olämpliga för de flesta konsumenter, om inte alla. Konsumentskyddet är otillräckligt och kryptotillgångar är svåra eller omöjliga att värdera på ett tillförlitligt sätt. Därför vänder vi oss till alla konsumenter med en varning för riskerna kring dessa finansiella produkter, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Finansinspektionen, FI, har tidigare varnat för riskerna med att handla i kryptovalutor. Detta eftersom handeln är volatil och förenad med operationella risker. 

Nu har FI sammanställt en rapport där de kartlagt marknaden för finansiella instrument som har kryptotillgångar som underliggande tillgång. Efter kartläggningen uppmanar nu Finansinspektionen alla att tänka efter noga innan man köper en finansiell produkt kopplat till kryptovalutor.

Terroristfinansiering

FI skriver i rapporten att det saknas en tillräcklig konsumentskyddande reglering för de underliggande kryptotillgångarna. Det är även svårt att värdera dem och instrumenten är skiftande och instabila. 

Risken för konsumenter att förlora investerade pengar är stor. Det finns problem med genomlysningen av marknaden och kryptovalutor är frekvent förekommande i penningtvätts- och terroristfinansieringssyfte, skriver Finansinspektionen.

Bitcoin har rusat det senaste halvåret och värdet av en bitcoin passerade för första gången 50 000 dollar förra veckan. Ökningen tros bland annat bero på att Tesla och Mastercard öppnat för att acceptera bitcoins som betalmedel. Tesla har också investerat stora belopp i bitcoin.

Källa: Finansinspektionen

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.