Finansinspektionen varnar

Sverige Bitcoin

Bitcoin och andra kryptovalutor är olämpliga investeringar för konsumenter. Det menar Finansinspektionen som varnar för att konsumentskyddet är svagt och att kryptovalutor ofta används i penningtvätt. 

– Produkter som utgår från kryptotillgångar är olämpliga för de flesta konsumenter, om inte alla. Konsumentskyddet är otillräckligt och kryptotillgångar är svåra eller omöjliga att värdera på ett tillförlitligt sätt. Därför vänder vi oss till alla konsumenter med en varning för riskerna kring dessa finansiella produkter, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Finansinspektionen, FI, har tidigare varnat för riskerna med att handla i kryptovalutor. Detta eftersom handeln är volatil och förenad med operationella risker. 

Nu har FI sammanställt en rapport där de kartlagt marknaden för finansiella instrument som har kryptotillgångar som underliggande tillgång. Efter kartläggningen uppmanar nu Finansinspektionen alla att tänka efter noga innan man köper en finansiell produkt kopplat till kryptovalutor.

Terroristfinansiering

FI skriver i rapporten att det saknas en tillräcklig konsumentskyddande reglering för de underliggande kryptotillgångarna. Det är även svårt att värdera dem och instrumenten är skiftande och instabila. 

Risken för konsumenter att förlora investerade pengar är stor. Det finns problem med genomlysningen av marknaden och kryptovalutor är frekvent förekommande i penningtvätts- och terroristfinansieringssyfte, skriver Finansinspektionen.

Bitcoin har rusat det senaste halvåret och värdet av en bitcoin passerade för första gången 50 000 dollar förra veckan. Ökningen tros bland annat bero på att Tesla och Mastercard öppnat för att acceptera bitcoins som betalmedel. Tesla har också investerat stora belopp i bitcoin.

Källa: Finansinspektionen

23 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng