Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Chrome större än Mac

Chrome Mac Windows

Under förra året såldes det för första gången fler Chromebooks än Mac-datorer. Utvecklingen kan ses som en varning till både Microsoft och Apple.

Datorer baserade på Googles Chrome operativsystem har sålts i fler exemplar än Apples datorer vid vissa enskilda kvartal tidigare, dock aldrig över ett helt kalenderår.

Men utvecklingen är inte en följd av att Apple sålt färre datorer än tidigare, utan istället är det den fortsatt överlägsna ettan Microsoft som tappat marknadsandelar.

Helåret 2019 var 85,4 procent av av alla sålda datorer Windows-datorer, 2020 landade siffran på 80,5 procent. 2019 var 6,4 procent av de sålda datorerna baserade på Chrome OS, under 2020 ökade siffran till 10,8 procent. För macOS låg marknadsandelarna på 6,7 procent 2019, under 2020 ökade siffran till 7,5 procent.

Enligt nyhetssajten Geekwire, som tagit siffrorna från analysfirman IDC, bör det här ses som en stor vinst för Google och en varning till både Apple och Microsoft. Det signalerar att app- och spelutvecklare inte kan ignorera Chrome OS längre. Sajten skriver även att alla företag som tillhandahåller en produkt eller tjänst över nätet bör se till att upplevelsen blir lika bra på Chrome OS som på Windows och macOS. 

Källa. Geekwire, IDC

23 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

Facebook drabbas av nekad IOS-spårning

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.