Chrome större än Mac

Chrome Mac Windows

Under förra året såldes det för första gången fler Chromebooks än Mac-datorer. Utvecklingen kan ses som en varning till både Microsoft och Apple.

Datorer baserade på Googles Chrome operativsystem har sålts i fler exemplar än Apples datorer vid vissa enskilda kvartal tidigare, dock aldrig över ett helt kalenderår.

Men utvecklingen är inte en följd av att Apple sålt färre datorer än tidigare, utan istället är det den fortsatt överlägsna ettan Microsoft som tappat marknadsandelar.

Helåret 2019 var 85,4 procent av av alla sålda datorer Windows-datorer, 2020 landade siffran på 80,5 procent. 2019 var 6,4 procent av de sålda datorerna baserade på Chrome OS, under 2020 ökade siffran till 10,8 procent. För macOS låg marknadsandelarna på 6,7 procent 2019, under 2020 ökade siffran till 7,5 procent.

Enligt nyhetssajten Geekwire, som tagit siffrorna från analysfirman IDC, bör det här ses som en stor vinst för Google och en varning till både Apple och Microsoft. Det signalerar att app- och spelutvecklare inte kan ignorera Chrome OS längre. Sajten skriver även att alla företag som tillhandahåller en produkt eller tjänst över nätet bör se till att upplevelsen blir lika bra på Chrome OS som på Windows och macOS. 

Källa. Geekwire, IDC

23 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng