Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Blippa med bankkort

Nu kan du blippa din SL-resa med ditt bankkort. Det betyder att det inte längre behövs ett SL Accesskort för att åka kollektivt i Stockholm.

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 2 februari 2021 digit

SL Lokaltrafik

– Ett historiskt steg framåt för kollektivtrafiken i Stockholm där alla bankkort nu blir SL-kort, säger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd i Region Stockholm.

Stockholm blir första stad i Norden att införa en betallösning som gör att du kan blippa din resa med både vanliga och digitala bankkort. Sedan tidigare finns liknande lösningar i exempelvis London, New York och Bryssel.

Under ett års tid har runt 100 personer testat att åka kollektivt med hjälp av sitt bankkort. Men från och med 2 februari kan alla resenärer köpa en enkelbiljett genom att blippa sitt Mastercard, Visakort eller American Expresskort på sättet som man tidigare gjort med sitt SL Accesskort. Till en början kommer det bara att gå köpa vuxenbiljett, men framöver ska det även bli möjligt att köpa rabatterade biljetter. 

– En normal dag när det inte är pandemi görs över tre miljoner resor hos SL. Det känns självklart att Stockholms kollektivtrafik ska ha internationell standard på biljettsystem och resande, säger Kristoffer Tamsons.

Källa: SVT

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.