Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gratis busstrafik

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Carina Gran, Västtrafik 22 januari 2021 digit

Buss Göteborg

 De självkörande bussarna ger oss möjlighet att följa utvecklingen av innovationer och lära oss hur de kan komma till nytta för våra kunder. Den nya linje 56 gör att våra resenärer i området kommer närmare till sina arbetsplatser och bostäder, vilket gör vår trafik ännu mer attraktiv, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Projektet heter S3, Shared Shuttle Service, och är den tredje fasen av regeringens samverkansprogram Nästa generations resor och transporter. De tidigare delarna genomfördes på Chalmers i Johanneberg och vid Lindholmen Science Park i Göteborg.

Även denna del kommer att äga rum på Lindholmen. Rutten startar vid parkeringen Hugo Kammars Kaj och fortlöper till slutstationen på Regnbågsgatan, vilket är en knutpunkt för kollektivtrafiken. 

Utvecklingen av självkörande kollektivtrafik kan vara en viktig nyckel för att skapa både hållbara stadsdelar och en levande landsbygd. Faktiska försök som dessa bidrar både till kunskaps- och marknadsutvecklingen, säger Birger Löfgren, fokusområdesledare för tjänstefiering på Rise, som leder projektet.

En nyhet i fas 3 är att det är möjligt att se avgångarna i de två apparna Parkering Göteborg och Västtrafik To Go. De två minibussarna, som drivs på el, kommer att åka på vardagar mellan 07-18 och resorna är avgiftsfria. Maxhastigheten är 20 kilometer i timmen, de tar in elva sittande passagerare varav en säkerhetsförare. I och med pandemin är dock antalet resenärer begränsat. 

 Självkörande fordon som ett komplement till den ordinarie kollektivtrafiken är ett steg mot framtidens resande. För Keolis är det strategiskt värdefullt att vara en del av denna utveckling, säger Keolis vd Jan Kilström.

Projektet är ett samarbete mellan Rise, Keolis, Chalmers, Göteborgs Stads Parkering AB, Ericsson, Västtrafik, Johanneberg Science Park och Härryda kommun. 

Källa: Rise

Senaste nytt

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 och beror bland annat på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.

Facebook backar

24 februari 2021

Nu finns det återigen nyheter i Facebooks flöde i Australien. Det innebär att sociala medie-bolaget därmed har gått med på att betala en mindre ersättning till nyhetsmedier som delas på Facebook.

Google större än Mac

23 februari 2021

Under förra året såldes det för första gången fler Chromebooks än Mac-datorer. Utvecklingen kan ses som en varning till både Microsoft och Apple.Apple.