Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

App hittar alzheimer

Färgglad Mosaikig Hjärna

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

– Vi kommer att få möjlighet att drastiskt korta ned tiden för den kognitiva utredningsprocessen och samtidigt få tillgång till ett betydligt bättre beslutsunderlag, säger Göran Hagman neuropsykolog på Karolinska Universitetssjukhuset.

Test var som helst

Idag sker tiotusentals så kallade minnesutredningar i Sverige manuellt genom olika former av neuropsykologiska tester. Med den nya appen kommer patienter tillsammans med stöd av anhöriga istället att kunna utföra tester på en platta eller en mobiltelefon. Därefter sammanställs och analyseras resultaten och presenteras för läkaren för att denna lättare ska kunna ställa en diagnos.

Utöver de olika poängskalorna kan appen också visa vilken tid det tar för användaren att klara av de olika momenten, vilket har visat kunnat särskilja grupper och peka ut personer som fått en demenssjukdom med hög sannolikhet.

-- Vi förväntar oss ett allt större antal kognitivt sviktande personer med anledning av demografin. Validerade digitala redskap som kan bidra till att fler får en säkrare diagnos och inte minst i tid. Det spar både onödigt lidande och ekonomi, säger Wilhelmina Hoffman, geriatriker och chef för Svenskt Demenscentrum.

Viktig svikt 

Just nu pågår pilotprojekt med tekniken i bland annat Region Halland, Region Värmland och Västra Götalandsregionen med syfte är att låta patienter, anhöriga och vårdpersonal utvärdera användarvänligheten utifrån att digitalt kunna hantera till exempel patientinformation, sjukdomshistorik, och kognitiva tester.

Under våren kommer också minnesmottagning.se att öppnas upp och bli den första digitala minnesmottagninssajten i världen dit privatpersoner kan vända sig för att få en digital utredning av minne och andra kognitiva funktioner.

– I en modern sjukvård betraktas kognitiv svikt lika viktig som hjärtsvikt eller annan allvarlig funktionsnedsättning. Digitala redskap som patienten själv kan tillgå för ökad kunskap och egenvård är också ett stort framsteg, säger Wilhelmina Hoffman.

Källa: Geras Solutions

26 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.