Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI-konst på IBM

Beingunthinkable Redigerad

Den 11 februari invigs konstverket Being Unthinkable… vilket är en interaktiv bläckfiskliknande AI-skulptur. Den ska sväva fyra meter över marken på IBM:s huvudkontor i Kista och visa hur högavancerad teknik kan användas som verktyg för konst.

Vi har en tradition av att söka nya möjligheter och användningsområden för den teknik vi utvecklar. Nu tillgängliggörs ett offentligt konstverk, skapat av teknik som annars är otillgänglig för konstnärer och visar hur vi kan fortsätta utforska potentialen för AI, säger Anna-Lena Beckman, fastighetschef för IBM Sverige.

Being Unthinkable... är en robotvarelse som utåt liknar en bläckfisk. I konstverket har man sammankopplat olika AI-system, där ett är IBM:s Watson, med 3 000 år av världens filosofi.

Robotvarelsen söker kontakt och gör det möjligt för människa och maskin att mötas i dialog. När du interagerar med konstverket får du en unik fråga via en app och som respons på ditt svar reagerar varelsen kroppsligt genom en färgskiftande koreografi.

– Vad reaktionen betyder är upp till betraktaren att tolka och vi vill aktivera den estetiska interaktionen. Det faktum att maskininlärningsprocessen är dold för oss människor på samma sätt som tillblivelsen av ett konstverk, är något vi intresserat oss för, säger Alessandra Di Pisa, en del av konstnärsduon DiPisaStasinski som skapat konstverket.

Ibmkonstnärsporträtt Dipisastasinski

Konstnärerna Alessandra Di Pisa och Robert Stasinski.

Being Unthinkable... är inspirerat av samarbetet mellan konstnären Sture Johannesson och IBM:s dataingenjör Sten Kallins på 70-talet. Men konstverket ska också vara en motreaktion på vad många förväntar sig av dagens teknik.

Vi förlitar oss på att avancerad teknik ska ge svar på alla möjliga typer av frågor, som hur vi ska hitta en viss plats eller till och med lösningen på ett svårt problem. Men med människan i centrum skiftar verket fokus från svaret till nyfikenhet. Den artificiella varelsen bjuder in till en kommunikationslek med utgångspunkt i det mest grundläggande för det mänskliga varat frågan, säger Robert Stasinski, den andra delen av konstnärsduon DiPisaStasinski.

Interaktionen med Being Unthinkable... kan till en början bara ske på IBM:s huvudkontor där den kommer hänga permanent. Invigningen kommer att livesändas från Watson Media den 11 februari.

Källa: IBM 

9 februari 2021 Uppdaterad 10 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto IBM

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.