AI-konst på IBM

Beingunthinkable Redigerad

Den 11 februari invigs konstverket Being Unthinkable… vilket är en interaktiv bläckfiskliknande AI-skulptur. Den ska sväva fyra meter över marken på IBM:s huvudkontor i Kista och visa hur högavancerad teknik kan användas som verktyg för konst.

Vi har en tradition av att söka nya möjligheter och användningsområden för den teknik vi utvecklar. Nu tillgängliggörs ett offentligt konstverk, skapat av teknik som annars är otillgänglig för konstnärer och visar hur vi kan fortsätta utforska potentialen för AI, säger Anna-Lena Beckman, fastighetschef för IBM Sverige.

Being Unthinkable... är en robotvarelse som utåt liknar en bläckfisk. I konstverket har man sammankopplat olika AI-system, där ett är IBM:s Watson, med 3 000 år av världens filosofi.

Robotvarelsen söker kontakt och gör det möjligt för människa och maskin att mötas i dialog. När du interagerar med konstverket får du en unik fråga via en app och som respons på ditt svar reagerar varelsen kroppsligt genom en färgskiftande koreografi.

– Vad reaktionen betyder är upp till betraktaren att tolka och vi vill aktivera den estetiska interaktionen. Det faktum att maskininlärningsprocessen är dold för oss människor på samma sätt som tillblivelsen av ett konstverk, är något vi intresserat oss för, säger Alessandra Di Pisa, en del av konstnärsduon DiPisaStasinski som skapat konstverket.

Ibmkonstnärsporträtt Dipisastasinski

Konstnärerna Alessandra Di Pisa och Robert Stasinski.

Being Unthinkable... är inspirerat av samarbetet mellan konstnären Sture Johannesson och IBM:s dataingenjör Sten Kallins på 70-talet. Men konstverket ska också vara en motreaktion på vad många förväntar sig av dagens teknik.

Vi förlitar oss på att avancerad teknik ska ge svar på alla möjliga typer av frågor, som hur vi ska hitta en viss plats eller till och med lösningen på ett svårt problem. Men med människan i centrum skiftar verket fokus från svaret till nyfikenhet. Den artificiella varelsen bjuder in till en kommunikationslek med utgångspunkt i det mest grundläggande för det mänskliga varat frågan, säger Robert Stasinski, den andra delen av konstnärsduon DiPisaStasinski.

Interaktionen med Being Unthinkable... kan till en början bara ske på IBM:s huvudkontor där den kommer hänga permanent. Invigningen kommer att livesändas från Watson Media den 11 februari.

Källa: IBM 

9 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto IBM

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng