Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sveriges AI-labb

Nu lanseras Edge Lab, ett fysiskt labb i Göteborg för tester, samverkan, experiment och utveckling av nästa generations AI. Det ska ge Sverige en topposition i Europa inom delen av AI-teknik som kallas decentraliserat lärande och Edge.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 27 januari 2021 digit

Bilar Ovanifrån1

Edge Lab kommer att möjliggöra för utvecklare, studenter, forskare, användare från industrin, akademin och den offentliga sektorn att samarbeta i konkreta projekt och möta verkliga behov. Det ger svenska aktörer en unik chans att placera sig i förarsätet inom ett av AI:s stora framtidsområden, säger Daniel Gillblad, Co-Director på AI Sweden.

De inblandade parterna i Edge Lab är AI Sweden, Ericsson, Zenseact, HPE och Volvo Cars. De tre sistnämnda står för investeringar i Edge Lab på 30 miljoner kronor under 2021, medan AI Sweden ansvarar för den fysiska anläggningen.

Nu uppmanar vi fler aktörer att delta i och bidra till denna nya AI-resa, för att stärka sin verksamhet och gemensamt utveckla Sverige, säger Daniel Gillblad.

Självkörande fordon

Den rådande AI-utvecklingen innebär ökade datamängder samt juridiska och tekniska utmaningar med att dela och flytta data. Den här sortens utmaningar ska decentraliserat lärande och Edge-teknik kunna hjälpa till med att lösa. Ett exempel där tekniken kan göra stor nytta är vid utvecklingen av självkörande fordon, vilket Zenseact, tidigare Zenuity, arbetar med.

Decentraliserat lärande och Edge-teknik är en förutsättning för att vi ska kunna vidareutveckla den hållbara infrastruktur vi behöver för att ta nästa steg inom självkörande-teknik. Genom lanseringen av Edge Lab har vi nu en världsledande testmiljö där vi kan lära oss denna teknik och snabbt få in den i våra tillämpningar, säger Mats Nordlund, Director Research på Zenseact.

Finansieras av Vinnova

Tekniken i Edge Lab tros även kunna vara viktig inom vårdsektorn för att lösa juridiska hinder med att nyttja och flytta data, och i tillverkningsindustrin kan den lösa problem med växande datamängder i produkter och tillverkning.

Utmaningarna med att skapa affärsvärden av den växande mängd distribuerad data som skapas idag är många. Edge computing och distributed learning kommer därför vara viktiga möjliggörare för att överbrygga dessa. Vi på HPE är mycket glada över att kunna bidra med vår senaste teknologi, mjukvara och tjänster till Edge Lab, säger Anna Granö, vd på HPE Sverige.

Programmet leds av AI Sweden och och är finansierat av Vinnova.

Källa: AI Sweden

Senaste nytt

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 och beror bland annat på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.

Facebook backar

24 februari 2021

Nu finns det återigen nyheter i Facebooks flöde i Australien. Det innebär att sociala medie-bolaget därmed har gått med på att betala en mindre ersättning till nyhetsmedier som delas på Facebook.

Google större än Mac

23 februari 2021

Under förra året såldes det för första gången fler Chromebooks än Mac-datorer. Utvecklingen kan ses som en varning till både Microsoft och Apple.Apple.