Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Sveriges AI-labb

Bilar Ovanifrån1

Nu lanseras Edge Lab, ett fysiskt labb i Göteborg för tester, samverkan, experiment och utveckling av nästa generations AI. Det ska ge Sverige en topposition i Europa inom delen av AI-teknik som kallas decentraliserat lärande och Edge.

Edge Lab kommer att möjliggöra för utvecklare, studenter, forskare, användare från industrin, akademin och den offentliga sektorn att samarbeta i konkreta projekt och möta verkliga behov. Det ger svenska aktörer en unik chans att placera sig i förarsätet inom ett av AI:s stora framtidsområden, säger Daniel Gillblad, Co-Director på AI Sweden.

De inblandade parterna i Edge Lab är AI Sweden, Ericsson, Zenseact, HPE och Volvo Cars. De tre sistnämnda står för investeringar i Edge Lab på 30 miljoner kronor under 2021, medan AI Sweden ansvarar för den fysiska anläggningen.

Nu uppmanar vi fler aktörer att delta i och bidra till denna nya AI-resa, för att stärka sin verksamhet och gemensamt utveckla Sverige, säger Daniel Gillblad.

Självkörande fordon

Den rådande AI-utvecklingen innebär ökade datamängder samt juridiska och tekniska utmaningar med att dela och flytta data. Den här sortens utmaningar ska decentraliserat lärande och Edge-teknik kunna hjälpa till med att lösa. Ett exempel där tekniken kan göra stor nytta är vid utvecklingen av självkörande fordon, vilket Zenseact, tidigare Zenuity, arbetar med.

Decentraliserat lärande och Edge-teknik är en förutsättning för att vi ska kunna vidareutveckla den hållbara infrastruktur vi behöver för att ta nästa steg inom självkörande-teknik. Genom lanseringen av Edge Lab har vi nu en världsledande testmiljö där vi kan lära oss denna teknik och snabbt få in den i våra tillämpningar, säger Mats Nordlund, Director Research på Zenseact.

Finansieras av Vinnova

Tekniken i Edge Lab tros även kunna vara viktig inom vårdsektorn för att lösa juridiska hinder med att nyttja och flytta data, och i tillverkningsindustrin kan den lösa problem med växande datamängder i produkter och tillverkning.

Utmaningarna med att skapa affärsvärden av den växande mängd distribuerad data som skapas idag är många. Edge computing och distributed learning kommer därför vara viktiga möjliggörare för att överbrygga dessa. Vi på HPE är mycket glada över att kunna bidra med vår senaste teknologi, mjukvara och tjänster till Edge Lab, säger Anna Granö, vd på HPE Sverige.

Programmet leds av AI Sweden och och är finansierat av Vinnova.

Källa: AI Sweden

27 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.