Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

AI bättre än en student

Studentmössa Mot Himmel

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

– Vi anlitade en panel med professorer som gjorde i ordning en skrivuppgift och gav den dels till universitetsstudenter som studerar skrivande på olika nivåer, delstill AI:n GPT-3. Lärarna fick sedan rätta och kommentera artiklarna, skriver Eduref.net, en organisation för studenter och utbildning.

GPT-3 är en djupinlärningsmodell specialiserad på språk, och står för Generative Pre-Trained Transformer 3. GPT-3 såg dagens ljus i juni 2020 och gjorde sig snabbt känd för att kunna skapa språkligt innehåll genom att anamma ett mänskligt sätt att skriva bättre än någon annan tidigare modell.

B- i amerikansk historia

Skrivuppgifterna GPT-3 och de andra studenterna fick handlade om amerikansk historia, juridik, vetenskapliga metoder för att ta fram vaccin för covid-19 och kreativt skrivande. GPT-3 fick C i snittbetyg, med F i kreativt skrivande, C i uppsatsen om effektiviteten hos coronavaccin, och B- i amerikansk historia respektive juridik. I både coronavaccinsuppsatsen , vilket var bättre än en av de mänskliga studenterna.

Lärarna som rättade tyckte att AI:n var bäst på att efterlikna mänsklig grammatik och meningsuppbyggnad, även om texterna emellanåt var något tekniska. Det tog den dock bara drygt tre timmar att avsluta uppgiften, medan det för studenterna tog tre dagar.

– GPT-3:s texter fick mer eller mindre samma återkoppling som studenterna i samtliga avseenden, vad gäller grammatik, meningsuppbyggnad, detaljer och språklig ton, skriver Eduref.net.

GPT-3 är utvecklad av OpenAI, som bland annat Elon Musk var med och startade. Modeller som ska härma ett mänskligt sätt att skriva har varit notoriskt svåra att utveckla, eftersom de helt enkelt inte förstår vad de skriver

Källa: ZDnet

25 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Mostphotos

Senaste nytt

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor. 

Drönare på Mars

20 april 2021

Nasas Ingenuity har premiärflugit på Mars, vilket innebär den första flygningen av en drönare på en annan planet än jorden. Drönaren ska bland annat göra det lättare att kunna utforska vår grannplanet. 

Hellre en AI

19 april 2021

Vi människor är mer benägna att lita på lösningar som föreslås från en algoritm än människor. Det gäller även när lösning är sämre.