AI bättre än en student

Studentmössa Mot Himmel

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

– Vi anlitade en panel med professorer som gjorde i ordning en skrivuppgift och gav den dels till universitetsstudenter som studerar skrivande på olika nivåer, delstill AI:n GPT-3. Lärarna fick sedan rätta och kommentera artiklarna, skriver Eduref.net, en organisation för studenter och utbildning.

GPT-3 är en djupinlärningsmodell specialiserad på språk, och står för Generative Pre-Trained Transformer 3. GPT-3 såg dagens ljus i juni 2020 och gjorde sig snabbt känd för att kunna skapa språkligt innehåll genom att anamma ett mänskligt sätt att skriva bättre än någon annan tidigare modell.

B- i amerikansk historia

Skrivuppgifterna GPT-3 och de andra studenterna fick handlade om amerikansk historia, juridik, vetenskapliga metoder för att ta fram vaccin för covid-19 och kreativt skrivande. GPT-3 fick C i snittbetyg, med F i kreativt skrivande, C i uppsatsen om effektiviteten hos coronavaccin, och B- i amerikansk historia respektive juridik. I både coronavaccinsuppsatsen , vilket var bättre än en av de mänskliga studenterna.

Lärarna som rättade tyckte att AI:n var bäst på att efterlikna mänsklig grammatik och meningsuppbyggnad, även om texterna emellanåt var något tekniska. Det tog den dock bara drygt tre timmar att avsluta uppgiften, medan det för studenterna tog tre dagar.

– GPT-3:s texter fick mer eller mindre samma återkoppling som studenterna i samtliga avseenden, vad gäller grammatik, meningsuppbyggnad, detaljer och språklig ton, skriver Eduref.net.

GPT-3 är utvecklad av OpenAI, som bland annat Elon Musk var med och startade. Modeller som ska härma ett mänskligt sätt att skriva har varit notoriskt svåra att utveckla, eftersom de helt enkelt inte förstår vad de skriver

Källa: ZDnet

25 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng