Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

126 000 hot/minut

Klocka 960640

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

‒ År 2020 stod företag inför oöverträffade volymer cyberhot som drabbade deras utökade infrastruktur, inklusive de anställdas hemnätverk. Välkända metoder såsom nätfiske, uttömmande attacker och utnyttjande av sårbarheter är fortfarande de vanligast förekommande, en insikt som med fördel kan användas av företagen för att bygga upp ett försvar, säger Johnny Krogsboll, Technical Director Nordics på Trend Micro.

På grund av coronapandemin blev hemmakontor och hemnätverk under större press än någonsin tidigare. Attacker mot hemmen ökade med 209 procent och uppgick till knappt 2,9 miljarder, motsvarande drygt 15 procent av alla världens hem. Majoriteten, nämligen 74 procent, av dessa var så kallade uttömmande attacker, avsedda för att få kontroll över en router eller smart enhet.

Nätfiske fortsätter att vara populärt, 91 procent av de 62,6 miljarder hoten som blockerades kom via mejl. Trend Micros programvara hittade över 175 miljoner URL:er för nätfiske under 2020, när bedragare riktade in sig på distraherade distansarbetare.

‒ Företag har nu haft tid att förstå pandemins effekter på både operationell och säkerhetsmässig nivå. Under detta nya år har de chans att anpassa och förbättra sig med en mer omfattande molnbaserad säkerhet för att skydda de numera utspridda it-systemen, samt den tillika utspridda personalen, säger Johnny Krogsboll.

Mer siffror från Trend Micros säkerhetsår 2020:

  • Antalet nya ransomware-familjer ökade med 34 procent.
  • Antalet sårbarheter publicerade av Zero Day Initative ökade med 40 procent jämfört med 2019. Brister som går så långt tillbaka som 2005 utnyttjas fortfarande.
  • Många attacker riktade sig in på svagheter i VPN som nyttjades av distansarbetare. Exempelvis säkerhetsluckan CVE-2019-11510 har redan lett till 800 000 attackförsök.
  • Upptäckta vd-bedrägerier minskade med 17 procent. Det är dock oklart hur många av försöken som lyckades.

25 februari 2021 Uppdaterad 26 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.