126 000 hot/minut

Klocka 960640

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

‒ År 2020 stod företag inför oöverträffade volymer cyberhot som drabbade deras utökade infrastruktur, inklusive de anställdas hemnätverk. Välkända metoder såsom nätfiske, uttömmande attacker och utnyttjande av sårbarheter är fortfarande de vanligast förekommande, en insikt som med fördel kan användas av företagen för att bygga upp ett försvar, säger Johnny Krogsboll, Technical Director Nordics på Trend Micro.

På grund av coronapandemin blev hemmakontor och hemnätverk under större press än någonsin tidigare. Attacker mot hemmen ökade med 209 procent och uppgick till knappt 2,9 miljarder, motsvarande drygt 15 procent av alla världens hem. Majoriteten, nämligen 74 procent, av dessa var så kallade uttömmande attacker, avsedda för att få kontroll över en router eller smart enhet.

Nätfiske fortsätter att vara populärt, 91 procent av de 62,6 miljarder hoten som blockerades kom via mejl. Trend Micros programvara hittade över 175 miljoner URL:er för nätfiske under 2020, när bedragare riktade in sig på distraherade distansarbetare.

‒ Företag har nu haft tid att förstå pandemins effekter på både operationell och säkerhetsmässig nivå. Under detta nya år har de chans att anpassa och förbättra sig med en mer omfattande molnbaserad säkerhet för att skydda de numera utspridda it-systemen, samt den tillika utspridda personalen, säger Johnny Krogsboll.

Mer siffror från Trend Micros säkerhetsår 2020:

  • Antalet nya ransomware-familjer ökade med 34 procent.
  • Antalet sårbarheter publicerade av Zero Day Initative ökade med 40 procent jämfört med 2019. Brister som går så långt tillbaka som 2005 utnyttjas fortfarande.
  • Många attacker riktade sig in på svagheter i VPN som nyttjades av distansarbetare. Exempelvis säkerhetsluckan CVE-2019-11510 har redan lett till 800 000 attackförsök.
  • Upptäckta vd-bedrägerier minskade med 17 procent. Det är dock oklart hur många av försöken som lyckades.

25 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng