Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Svenskt e-leg inom EU

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 19 januari 2021 digit

3D Bild Över Eu Länder Med Flagga För Varje Land

Redan nu kan elva länders medborgare använda sina e-legitimationer för att logga in på svenska offentliga e-tjänster. Nu tar Sverige ett nytt kliv när Myndigheten för digital förvaltning, Digg, anmäler svenska bank-id och Freja eID Plus som skulle göra det möjligt att använda dessa identifieringstjänster i andra EU-länder.

EU arbetar för att få ett mer digitalt enhetligt Europa, bland annat via Eidas, Electronic Identification Authentication and trust Services. Syftet med Eidas är att stödja den digitala inre marknaden inom EU genom att knyta samman e-legitimationssystemen inom EU och EES.

Hösten 2022

Under våren ska de andra länderna i Eidas-samarbetet återkoppla på Sveriges föranmälan. Om anmälan godkänns ska Sverige under hösten 2021 gör Sverige en formell anmälan till andra EU-länder, samt Norge, Island, Färöarna och Lichtenstein, som därefter får ett år på sig att implementera de svenska tjänsterna.  

Källa: Digg

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.