Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sekundsnabbt covidtest

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, COLLEGE OF ENGINEERING, CARNEGIE MELLON UNIVERSITY 18 januari 2021 digit

Tecknad Bild På Bloddroppe

– Vi har använt oss av de senaste lösningarna för 3D-printing av nanopartiklar för att skapa en prototyp som på bara några sekunder upptäcker antikroppar, säger Rahul Panat, maskiningenjör och doscent vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, USA.

Aerosol jet 3D-printning

Den lilla testanordningen har framställts genom en teknik som kallas aerosol jet 3D-printning. Guldpartiklar i form av aerosoler, små partiklar som är finfördelar i en gas, används för att skriva ut så kallade mikropelare, nanostora stänger i detta fall med en grov yta.

Genom att sedan förse ytorna på mikropelarna med antigen, från engelskans antibody generator och en kemisk substans som framkallar en reaktion så att antikroppar nybildas, kan antikroppar fastna och kan upptäckas.

5 mikroliter blod

3D Printed COVID 19 Test Chip

Covid-19-testchipet utvecklat med hjälp av aerosol jet nanoparticle 3D-printning.

Med hjälp av denna lösning går det att upptäcka två av virusets antikroppar i väldigt liten droppe blod på 5 mikroliter och koncentrationen av antikroppar behöver inte vara större än 0,15 nanogram per milliliter. Testet har dessutom en låg felfrekvens och på bara några sekunder går det att se om det finns antikroppar i blodet.

Förhoppningen är att det ska kunna användas för att upptäcka antikroppar mot coronaviruset.

– Eftersom tekniken kan avgöra en persons immunrespons gentemot en vaccination, är testet väldigt relevant under rådande omständigheter, säger Rahus Panat.

Källa: Scitechdaily

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.