Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hackare hotar vaccin

En Hand Med Handkse Tar Ett Coronavaccin Ur Ett Kallt Förvar

IBM har upptäckt hackare som försöker påverka den så kallade kylkedjan för coronavaccin. Nu varnar bolaget för fler liknande attacker.

– Information om köp, frakt och förvaring av ett vaccin som kan påverka världshälsan och det världsekonomiska läget är sannolikt av högt värde och prioritet för en statsorganiserad attack, säger säkerhetsrepresentanter från IBM.

Phishingmejl

Hackarna utgav sig från att vara chefer för det kinesiska bolaget Haier Biomedical och ville ha information om material och leveranser kring olika delar i det som kallas kylkedjan av vaccinet. Kylkedjan på det transportförlopp av vaccin som ibland måste förvaras så kallt som -70 grader.

Haier Biomedical ingår i det internationella samarbetsorganet för vaccindistribution CCEOP, The Vaccine Alliance’s Cold Chain Equipment Optimization Platform och attacken bestod av phishingmejl som skickades till de andra stora internationella företagen och organisationerna som är involverade i CCEOP:s program Gavo, som syftar till att sprida coronavaccin till utvecklingsländer.

Bland de attackerade återfanns alltifrån EU-kommissionens generaldirektorat för skatter och tullar till bolag som utvecklar solsceller som kan användas för att hålla vaccinet kallt på platser där andra strömkällor saknas.

Kan vara statligt organiserad

Säkerhetsexperterna på IBM tror att det kan röra sig om en mer eller mindre statligt organiserad attack.

– Utan en tydlig väg till att få ut några pengar är det osannolikt att cyberkriminella skulle lägga ner den tid och de pengar som behövs för att åstadkomma en så här välkalkylerad operation med så många globala mål. Vår bedömning är att attacken kan ha gått ut på att samla information för att skaffa sig obehörig tillgång till information om coronavaccindistribution i framtiden, skriver säkerhetsrepresentanter från IBM.

Nu varnar IBM:s cybersäkerhetsexperter att alla inblandade ska vara vaksamma på att liknande attacker kan ske igen.

Källa: BBC, ABC News

7 december 2020 Uppdaterad 10 december 2020 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.