Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hackare hotar vaccin

IBM har upptäckt hackare som försöker påverka den så kallade kylkedjan för coronavaccin. Nu varnar bolaget för fler liknande attacker.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 7 december 2020 säkerhet

En Hand Med Handkse Tar Ett Coronavaccin Ur Ett Kallt Förvar

– Information om köp, frakt och förvaring av ett vaccin som kan påverka världshälsan och det världsekonomiska läget är sannolikt av högt värde och prioritet för en statsorganiserad attack, säger säkerhetsrepresentanter från IBM.

Phishingmejl

Hackarna utgav sig från att vara chefer för det kinesiska bolaget Haier Biomedical och ville ha information om material och leveranser kring olika delar i det som kallas kylkedjan av vaccinet. Kylkedjan på det transportförlopp av vaccin som ibland måste förvaras så kallt som -70 grader.

Haier Biomedical ingår i det internationella samarbetsorganet för vaccindistribution CCEOP, The Vaccine Alliance’s Cold Chain Equipment Optimization Platform och attacken bestod av phishingmejl som skickades till de andra stora internationella företagen och organisationerna som är involverade i CCEOP:s program Gavo, som syftar till att sprida coronavaccin till utvecklingsländer.

Bland de attackerade återfanns alltifrån EU-kommissionens generaldirektorat för skatter och tullar till bolag som utvecklar solsceller som kan användas för att hålla vaccinet kallt på platser där andra strömkällor saknas.

Kan vara statligt organiserad

Säkerhetsexperterna på IBM tror att det kan röra sig om en mer eller mindre statligt organiserad attack.

– Utan en tydlig väg till att få ut några pengar är det osannolikt att cyberkriminella skulle lägga ner den tid och de pengar som behövs för att åstadkomma en så här välkalkylerad operation med så många globala mål. Vår bedömning är att attacken kan ha gått ut på att samla information för att skaffa sig obehörig tillgång till information om coronavaccindistribution i framtiden, skriver säkerhetsrepresentanter från IBM.

Nu varnar IBM:s cybersäkerhetsexperter att alla inblandade ska vara vaksamma på att liknande attacker kan ske igen.

Källa: BBC, ABC News

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.