Sekundsnabbt covidtest

Tecknad Bild På Bloddroppe

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.

– Vi har använt oss av de senaste lösningarna för 3D-printing av nanopartiklar för att skapa en prototyp som på bara några sekunder upptäcker antikroppar, säger Rahul Panat, maskiningenjör och doscent vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, USA.

Aerosol jet 3D-printning

Den lilla testanordningen har framställts genom en teknik som kallas aerosol jet 3D-printning. Guldpartiklar i form av aerosoler, små partiklar som är finfördelar i en gas, används för att skriva ut så kallade mikropelare, nanostora stänger i detta fall med en grov yta.

Genom att sedan förse ytorna på mikropelarna med antigen, från engelskans antibody generator och en kemisk substans som framkallar en reaktion så att antikroppar nybildas, kan antikroppar fastna och kan upptäckas.

5 mikroliter blod

3D Printed COVID 19 Test Chip

Covid-19-testchipet utvecklat med hjälp av aerosol jet nanoparticle 3D-printning.

Med hjälp av denna lösning går det att upptäcka två av virusets antikroppar i väldigt liten droppe blod på 5 mikroliter och koncentrationen av antikroppar behöver inte vara större än 0,15 nanogram per milliliter. Testet har dessutom en låg felfrekvens och på bara några sekunder går det att se om det finns antikroppar i blodet.

Förhoppningen är att det ska kunna användas för att upptäcka antikroppar mot coronaviruset.

– Eftersom tekniken kan avgöra en persons immunrespons gentemot en vaccination, är testet väldigt relevant under rådande omständigheter, säger Rahus Panat.

Källa: Scitechdaily

18 januari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, COLLEGE OF ENGINEERING, CARNEGIE MELLON UNIVERSITY

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng