Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med F-Secure

En smartare it-nyhetssajt

Så säkrar Lomma O365

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

– Vi kan vinna de enskilda striderna mot hackarna men kriget fortsätter. Det är en ständig kamp mot bland annat phising och zero-dayhot via länkar, och trots att medvetenheten finns hos användarna hittar cyberbrottslingarna hela tiden nya vägar. Min ständiga oro är att de ska hitta vägar in i den kommunala omsorgens journalsystem för att bara ta ett exempel, säger Patrik Flensburg, IT- och servicechef i Lomma kommun.

CozyBears och SolarWinds

Patrik Flensburg konstaterar att medierapporteringen om hackergruppen CozyBears attack mot mjukvaruföretaget SolarWinds bara är en i raden av påminnelser om hur hoten ser ut, vilken planering som ligger bakom, och vilka förödande konsekvenser de kan få även för storföretag med resurser att skydda sig.

– Vi som är en jämförelsevis liten organisation har tidigare viss erfarenhet av phisingmejl till användare i organisationen, som ser trovärdiga ut och uppmanar till ”klicka här”. Det ska mycket till för att en ambitiös medarbetare ska fatta misstankar i ett sådant läge. Men det räcker med en person för att skapa en bakdörr och sedan eskalerar intrånget som kan vara otroligt svårt att hitta.

Det är en pågående katt-och-råtta-lek med hackarna, men för min del är det bättre nattsömn och lite mindre huvudvärk nu.

F-Secure och O365

Lomma jobbar mycket aktivt med sitt it-säkerhetsarbete och använder sedan snart ett år den molnbaserade säkerhetslösningen F-Secure Rapid Detection & Response, som med hjälp av machine learning ständigt analyserar användarbeteenden och larmar vid alla avvikelser.

Väl medvetna om att 94 procent av all skadlig kod tas emot via mejl och olika länkar, har Lomma kommun sedan i augusti kompletterat skyddet med ytterligare ett lager. F-Secure Cloud Protection for Microsoft Office 365 drivs av hotinformation i realtid och maskininlärning som skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod. Dessutom kan kommunen nu också inspektera internmejl, vilket traditionella säkerhetslösningar för mejl inte gör. 

– Office 365-sviten har ett inbyggt skydd, men nu stärker vi det med ytterligare ett lager, och då med fokus på zero-day. Vårt nya system scannar kontinuerligt hela Office 365-sviten efter malware i kalenderbokningar, mejl och så vidare. Allt som avviker stoppas och flaggas. Bara under de första två månaderna scannades fyra miljoner mejl varav 51 objekt och 104 webbadresser identifierats som osäkra. Som jag ser det är mindre organisationer helt beroende av den här typen av extra skydd.

Håller för hemarbete

Systemet går steget längre än att flagga för potentiella hot. 

– F-Secure använder sandlådeteknik för att exekvera misstänkta länkar och filer. Analyser av detonationen är ett smart sätt för F-secure att få ett försprång till hackarna. Den kunskapen om aktuella hotbilder är en tillgång för oss användare. 

Flensburg Proffe

Patrik Flensburg, IT- och servicechef, Lomma kommun.

Med pandemin och allt mer hemarbete har också kraven på it-säkerhet ökat. Men Lomma kommun har valt en lösning som håller.

– F-securemiljön skyddas i molnet och ger ett automatiskt skydd också vid hemarbete. Sedan finns såklart andra säkerhetshot, som att någon i familjen får för sig att spela dataspel på jobbdatorn. Men för den mänskliga faktorn jobbar vi med information om hur datorn får och bör användas.

Har du några andra tips om F-Secure Cloud Protection?

– Det tar lite tid att analysera den information som kommer in, men det gäller alla säkerhetsprodukter och är egentligen ingen nackdel. Installationen är busenkel, det tar två minuter att knyta det till sin Office-tenant. Visst är det en pågående katt-och-råtta-lek med hackarna, men för min del är det bättre nattsömn och lite mindre huvudvärk nu, säger Patrik Flensburg.

8 januari 2021 Uppdaterad 29 januari 2021 Reporter Anne Hammarskjöld digit Foto Adobestock, Voister

Rekommenderad läsning

Lenovo Biometri Thinkshield
Ett samarbete med Lenovo

Säker hemma med Lenovo

19 mar 2021 säkerhet

Med säkerhetsportföljen Thinkshield vill Lenovo säkra hemmakontoret inom både hård- och mjukvara. Det innefattar alltifrån fingeravtrycksläsare och kryptering av hårddiskar till molnverktyg och maskininlärning.

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Färgglada Backar Staplade På Varandra
video
ett samarbete med netapp

Netapps blixtsnabba backup

12 feb 2021 säkerhet

Netapps snapshotsteknik ger nu verksamheter möjlighet att skydda sina data och hantera sin backup via molntjänster snabbare än någonsin.  

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

En Tecknad Hand Som Klickar Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Klicka säkert med HP

27 okt 2020 säkerhet

Du får ett mejl som du tror är säkert med en bifogad fil som du öppnar. Det skulle du inte ha gjort. Om du hade haft HP Sure Click Advanced hade filen öppnats i ett isolerat fönster och skyddat operativsystem. Det är en av många lösningar i nya HP Proactive Security.

Trend Micro Xdr Smitta
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Smittspårning för it

22 sep 2020 säkerhet

Nu kan ett enda verktyg skydda din organisation mot attacker. Med hjälp av AI överblickar och skyddar Trend Micro XDR servrar, klienter, moln, mejl och nätverk. 

Dell 5G Dator
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Dells 5G-dator

4 sep 2020 digit

Dell Latitude 9510 är den nya 5G-kompatibla datorn och Dells första i ultrapremium-segmentet. Den är anpassad för den mobila användaren med en AI som förlänger batteritiden och en inbyggd konferenspuck för bättre möten.  

En Lövbeklädd Gavel På Lunds Universitetsbibliotek
video
Ett samarbete med Cisco

Akademiska Hus väljer Webex

31 aug 2020 digit

Med ambitiösa klimatmål finns det mycket att tjäna på mindre resande. Sedan Akademiska Hus införde Cisco Webex Teams på alla sina kontor har responsen bara varit positiv.