Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med F-Secure

En smartare it-nyhetssajt

Så säkrar Lomma O365

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

Text Anne Hammarskjöld Foto Adobestock, Voister 8 januari 2021 digit

Flera Små Rosa Skåp Med Lås

– Vi kan vinna de enskilda striderna mot hackarna men kriget fortsätter. Det är en ständig kamp mot bland annat phising och zero-dayhot via länkar, och trots att medvetenheten finns hos användarna hittar cyberbrottslingarna hela tiden nya vägar. Min ständiga oro är att de ska hitta vägar in i den kommunala omsorgens journalsystem för att bara ta ett exempel, säger Patrik Flensburg, IT- och servicechef i Lomma kommun.

CozyBears och SolarWinds

Patrik Flensburg konstaterar att medierapporteringen om hackergruppen CozyBears attack mot mjukvaruföretaget SolarWinds bara är en i raden av påminnelser om hur hoten ser ut, vilken planering som ligger bakom, och vilka förödande konsekvenser de kan få även för storföretag med resurser att skydda sig.

– Vi som är en jämförelsevis liten organisation har tidigare viss erfarenhet av phisingmejl till användare i organisationen, som ser trovärdiga ut och uppmanar till ”klicka här”. Det ska mycket till för att en ambitiös medarbetare ska fatta misstankar i ett sådant läge. Men det räcker med en person för att skapa en bakdörr och sedan eskalerar intrånget som kan vara otroligt svårt att hitta.

Det är en pågående katt-och-råtta-lek med hackarna, men för min del är det bättre nattsömn och lite mindre huvudvärk nu.

F-Secure och O365

Lomma jobbar mycket aktivt med sitt it-säkerhetsarbete och använder sedan snart ett år den molnbaserade säkerhetslösningen F-Secure Rapid Detection & Response, som med hjälp av machine learning ständigt analyserar användarbeteenden och larmar vid alla avvikelser.

Väl medvetna om att 94 procent av all skadlig kod tas emot via mejl och olika länkar, har Lomma kommun sedan i augusti kompletterat skyddet med ytterligare ett lager. F-Secure Cloud Protection for Microsoft Office 365 drivs av hotinformation i realtid och maskininlärning som skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod. Dessutom kan kommunen nu också inspektera internmejl, vilket traditionella säkerhetslösningar för mejl inte gör. 

– Office 365-sviten har ett inbyggt skydd, men nu stärker vi det med ytterligare ett lager, och då med fokus på zero-day. Vårt nya system scannar kontinuerligt hela Office 365-sviten efter malware i kalenderbokningar, mejl och så vidare. Allt som avviker stoppas och flaggas. Bara under de första två månaderna scannades fyra miljoner mejl varav 51 objekt och 104 webbadresser identifierats som osäkra. Som jag ser det är mindre organisationer helt beroende av den här typen av extra skydd.

Håller för hemarbete

Systemet går steget längre än att flagga för potentiella hot. 

– F-Secure använder sandlådeteknik för att exekvera misstänkta länkar och filer. Analyser av detonationen är ett smart sätt för F-secure att få ett försprång till hackarna. Den kunskapen om aktuella hotbilder är en tillgång för oss användare. 

Flensburg Proffe

Patrik Flensburg, IT- och servicechef, Lomma kommun.

Med pandemin och allt mer hemarbete har också kraven på it-säkerhet ökat. Men Lomma kommun har valt en lösning som håller.

– F-securemiljön skyddas i molnet och ger ett automatiskt skydd också vid hemarbete. Sedan finns såklart andra säkerhetshot, som att någon i familjen får för sig att spela dataspel på jobbdatorn. Men för den mänskliga faktorn jobbar vi med information om hur datorn får och bör användas.

Har du några andra tips om F-Secure Cloud Protection?

– Det tar lite tid att analysera den information som kommer in, men det gäller alla säkerhetsprodukter och är egentligen ingen nackdel. Installationen är busenkel, det tar två minuter att knyta det till sin Office-tenant. Visst är det en pågående katt-och-råtta-lek med hackarna, men för min del är det bättre nattsömn och lite mindre huvudvärk nu, säger Patrik Flensburg.

Rekommenderad läsning

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

En Tecknad Hand Som Klickar Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Klicka säkert med HP

27 okt 2020 säkerhet

Du får ett mejl som du tror är säkert med en bifogad fil som du öppnar. Det skulle du inte ha gjort. Om du hade haft HP Sure Click Advanced hade filen öppnats i ett isolerat fönster och skyddat operativsystem. Det är en av många lösningar i nya HP Proactive Security.

Trend Micro Xdr Smitta
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Smittspårning för it

22 sep 2020 säkerhet

Nu kan ett enda verktyg skydda din organisation mot attacker. Med hjälp av AI överblickar och skyddar Trend Micro XDR servrar, klienter, moln, mejl och nätverk. 

Godis Veritas Data
video
Ett samarbete mellan Veritas och Voister

Säker data med Veritas

26 jun 2020 säkerhet

Allt färre företag klassificerar sin data, det finns en ökad oro för kostnader i molnet och kritisk nertid för it ökar. Det visar en ny undersökning från Veritas. För att komma åt problemen krävs mer kontroll av information och ett ökat fokus på säkerhet.

Familj Står På Exotisk Strand Och Tittar Ut Över Vattnet
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

12 jun 2020 digit

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

Lyftkran Mot Gul Molnbakgrund
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Full koll på arbetsmängden

4 jun 2020 säkerhet

Trend Micros Cloud Conformity ger dig full överblick och säker kontroll över koden i dina arbetsmängder. Oavsett i vilket moln de befinner sig och är oberonde av molnleverantör.

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

alarm-fsecure-lomma.jpg
video
ett samarbete mellan f-secure och voister

Lommas nya larm

31 mar 2020 säkerhet

För att skydda mot cyberhot använder Lomma kommun en EDR-lösning från F-Secure. Med automatiserade sensorer och machine learning analyserar systemet användare och slår larm vid ovanliga beteenden. 

piller-sjukhus.jpg

Ransomware växer

28 feb 2020 säkerhet

Ransomwareattacker är fortsatt det vanligaste cyberhotet och attackerna sker i stor utsträckning mot vård, myndigheter och kommunal verksamhet. Samtidigt ökar nätfiske via Office 365 med 100 procent. Det visar en ny undersökning från Trend Micro.