Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Pc toppar

Dator 960640

Försäljningen av datorer ökar med 13 procent, vilket är den kraftigaste ökningen sedan 2010. Coronapandemin tros ha en stor påverkan på utvecklingen.

Under fjärde kvartalet 2020 såldes drygt 91 miljoner datorer, vilket är en ökning med över 26 procent jämfört med samma period 2019.

Tittar man över hela året såldes 302 miljoner enheter vilket innebär en ökning på 13 procent jämfört med 2019.

Det är den högsta försäljningsökningen sedan 2010, då marknaden steg med 13,7 procent. Men mycket har hänt på marknaden sedan dess, bland annat har försäljningen sjunkit under sex år, och ett år var tillväxten platt.

En uppenbar drivkraft för tillväxten 2020 är det ökade behovet av hemarbete. Men konsumentmarknadens styrka bör inte förbises, vi ser exempelvis att försäljningen av speldatorer når rekordnivåer, säger Ryan Reith på IDC. 

Flest datorer sålde Lenovo under 2020, närmare bestämt 72 miljoner enheter, följt av HP på 67 miljoner, Dell på 50 miljoner och Apple på 23 miljoner.

Källa: IDC

12 januari 2021 Uppdaterad 28 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.