Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

2025 gör maskiner jobbet

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

Text Tim Leffler Foto Adoebstock 23 oktober 2020 digit

Tre Färgglada Kugghjul

– Anställda världen över lever under ett dubbelt hot i form av en ökande automatisering och coronapandemin konsekvenser för många företag. Det här kommer att innebära en fördjupad ojämlikhet på arbetsmarknaden, säger Sadia Zahidi, chef för World Economic Forum som precis har släppt en rapport på området.

Idag utförs ungefär en tredjedel av världens arbetsuppgifter av maskiner och datorer, men World Economic Forum, WEF, tror alltså att maskinerna kommer vara i majoritet redan inom fyra år.  

Drabbar låglönearbeten

Rapporten bygger på undersökningar och frågor hos 300 av världens största bolag som tillsammans har en arbetsstyrka på åtta miljoner. Över 50 procent av de tillfrågade förväntade sig en ökad teknisk omställning på sitt bolag, och drygt fyra av tio trodde att denna utveckling skulle leda till färre arbetstillfällen.

Samtidigt som omställningen innebär att det sannolikt kommer behövas mänsklig arbetskraft för andra typer av arbeten som kommunikation och beslutsfattande, och inom områden som grön ekonomi och molntjänster, kommer de arbeten som försvinner att drabba personer med lågavlönade och något enklare arbeten.  

Källa: BBC

Senaste nytt

GDPR-böter i vården

4 december 2020

Datainspektionen har upptäckt brister i hur åtta vårdgivare styr och begränsar personalens åtkomst till huvudjournalsystemen. I sju av de åtta fallen kommer det leda till sanktionsavgifter på upp till 30 miljoner kronor.

Facebooks nya ögon

3 december 2020

Nu ska Facebooks policy för olämpligt innehåll granskas av ett råd, där bland andra Danmarks tidigare statsminister ingår. Bland de sex utvalda inläggen, som har ratats av Facebook, finns bilder på bröst i ett inlägg om bröstcancer.  

Amazons framtid

3 december 2020

Om fyra år kan Amazon vara störst i Sverige och Norden. Det spår konsultfirman Boston Consulting Group.

Teams mot dåligt nät

2 december 2020

Snart kommer du att få meddelande som köas och videomöten med sämre bildkvalitet. Det är två lösningar som kommer under 2021 för att underlätta för den med dåligt internet.

App hittar solen

2 december 2020

Nu blir det lätt att hitta uteserveringen eller parken med extra många soltimmar. En ny app visar om platser ligger i skugga eller har solljus när solen står i olika lägen. 

Oklar visselblåsning

1 december 2020

Trots lagkrav har många bolag och kommuner ännu inte förberett funktioner för visselblåsning. Den nya lagen träder i kraft om ett år och enligt en ny undersökning vill drygt hälften av de tillfrågade att anmälningar inte hanteras av arbetsgivaren utan av en tredje part, till exempel en advokatbyrå.