Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

2025 gör maskiner jobbet

Tre Färgglada Kugghjul

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

– Anställda världen över lever under ett dubbelt hot i form av en ökande automatisering och coronapandemin konsekvenser för många företag. Det här kommer att innebära en fördjupad ojämlikhet på arbetsmarknaden, säger Sadia Zahidi, chef för World Economic Forum som precis har släppt en rapport på området.

Idag utförs ungefär en tredjedel av världens arbetsuppgifter av maskiner och datorer, men World Economic Forum, WEF, tror alltså att maskinerna kommer vara i majoritet redan inom fyra år.  

Drabbar låglönearbeten

Rapporten bygger på undersökningar och frågor hos 300 av världens största bolag som tillsammans har en arbetsstyrka på åtta miljoner. Över 50 procent av de tillfrågade förväntade sig en ökad teknisk omställning på sitt bolag, och drygt fyra av tio trodde att denna utveckling skulle leda till färre arbetstillfällen.

Samtidigt som omställningen innebär att det sannolikt kommer behövas mänsklig arbetskraft för andra typer av arbeten som kommunikation och beslutsfattande, och inom områden som grön ekonomi och molntjänster, kommer de arbeten som försvinner att drabba personer med lågavlönade och något enklare arbeten.  

Källa: BBC

23 oktober 2020 Uppdaterad 27 oktober 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adoebstock

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.