Twitter väljer vita

Tre Kvinnoansikten I Olika Hudfärg

Twitters algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.

– Jag vet att ni tycker det är kul att ge er på mig, men jag är lika irriterad över det här som alla andra är. Jag är dock i en position där jag kan fixa det och det ska jag. Det är 100 procent vårt fel och ingen ska säga något annat, skriver Twitters chief design officer Dantley Davis på Twitter.

Svart kollega försvann

Twitter-algoritmens systematiska diskriminering av svarta ansikten jämfört med vita uppmärksammades egentligen först av en slump i ett annat liknande ärende, när Colin Madland, doktorand vid Vancouveruniversitetet, hade ett Zoom-möte med en svart kollega.

När kollegan satte på en virtuell bakgrund försvann han, och Zoom har sedan dess börjat undersöka problemet. Men när Colin Madland postade detta bildbevis på Twitter, visade det sig att också Twitter systematiskt prioriterade hans vita ansikte, i en bild där både han och kollegan syntes, när bilden beskars för att anpassas efter formatet i Twitter-flödet.

Se över algoritm

Andra Twitteranvändare började skapa egna bilder med svarta och vita ansikten och det gick snabbt att upptäcka att detta var ett systematiskt beteende hos Twitteralgoritmen. Nu tänker Twitter dela med sig av koden bakom och jobba för att åtgärda den snedvridna prioriteringen.

– Innan vi gick live med algoritmen utförde vi tester som visade att den inte var partisk. Vi ska nu gå tillbaka och titta igenom vad som kan ha gått fel och kommer att återkomma med mer detaljerad information när vi vet mer, säger Zehan Wang, en av grundarna till Magic Pony, ett företag med inriktning på neurala nätverk som Twitter köpte och använde för sin algoritm.

Källa: BBC, Techchrunch

23 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng