Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Malmö först i Sverige

Böcker På Ett Bibliotek

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

– Eftersom Malmö växer i snabb takt och inom en snar framtid beräknas vara en halvmiljonstad måste vi hitta smarta sätt att nå ut till fler människor och hitta tid för våra bibliotekarier att hjälpa alla som söker sig till biblioteken, säger Karin Ahlstedt, enhetschef på Biblioteken i Malmö.

Intelligent logistiksystem

Systemet som ska implementeras Biblioteken i Malmö med en smartare logistik kallas för Intelligent Material Management System, IMMS. Lösningen beräknas vara i drift till sommaren, och kommer enligt Karin Ahlstedt att hjälpa biblioteken på flera sätt, till exempel vid reservationer av böcker.

Istället för att bibliotekarier måste ställa varje bok i en hylla och skriva ut ett papper med låntagarens uppgifter och sätta i boken, scannas en hel vagn eller låda med reserverat material och sätts upp kaotiskt på hyllan. Låntagaren får därefter numret på hyllan och kan hämta boken.

De intelligenta distributionsalgoritmerna i IMMS styr så att det blir en konstant fördelning på alla bibliotek, utefter de behov som respektive biblioteket har. Utifrån de parametrar som bibliotekarierna sätter in i algoritmerna ser systemet till att det finns en bra blandning av titlarna för varje hylla. Det blir därför ett både mer relevant och säkrare innehåll. 

Vill vi använda tekniken för att utföra det arbete som kan automatiseras.

– Med samma resurser förväntas vi skala upp vårt bibliotekserbjudande för att möta nya behov och fortsätta att vara relevanta. Vår förhoppning är att denna lösning ska hjälpa oss med det.

Smal litteratur finns kvar

Några av de större farhågorna med det nya systemet är att smalare litteratur försvinner, eftersom systemet kommer att känna av i vilken utsträckning som böcker efterfrågas vilket skulle leda till att inköpen blir mer populistiska.

Enligt Karin Ahlstedt bygger det på missuppfattningar, dels eftersom bibliotekens utbud redan styrs av efterfrågan och dels eftersom det finns ett lagstadgat uppdrag att kunna tillhandahålla ett kvalitativt och allsidigt utbud.

– Jag brukar säga att vi inte är något museum eller arkiv med bevarandeplikt som ska fylla hyllorna med litteratur, utan vi ska ha den litteratur som våra låntagare läser och lånar, och det är fortfarande så att det är vi som styr systemet och gör inköpen.

– Vi har dessutom en medieplan att förhålla oss till som tydligt anger vikten av både bredd och djup och därför är jag inte orolig.

Smartare utbud och efterfrågan

Införandet av lösningen sammanfaller med en uppdatering av mediehanteringen för Malmös 13 bibliotek, där alla tidigare har haft varsin budget och gjort inköp var för sig, men nu kommer mediehanteringen och inköpen att bli gemensam.

Ahlstedt Proffe

– Det kommer att innebära att vi inte beställer för lite eller för mycket av specifika böcker och att vi får en bättre överblick över vilken typ att litteratur som efterfrågas.

Karin Ahlstedt tror att nätverket kommer att innebära att bibliotekarierna kommer att känna att de har mer kontroll än tidigare och att deras kompetens kommer till större användning.

– Även om du inte ansvarar för att beställa hem medier till just ditt bibliotek i samma utsträckning som tidigare, kommer IMMS innebära en mycket tydligare överblick över vilka böcker som finns i biblioteket och vilka böcker som vi rekommenderas att köpa in.

– Vi vill helt enkelt använda tekniken för att utföra det arbete som kan automatiseras och därmed ge tid för vår personal till det som de är bäst på, nämligen att möta människor och förmedla det som våra bibliotek erbjuder.

27 januari 2021 Uppdaterad 28 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Ung Grabb Med Vr Glasögon Tittar Uppåt Mot Rosa Bakgrund

Malmö digg-certar skolor

19 apr 2021 digit

Malmö skattar skolornas digitala utveckling, både som ett stöd för skolorna och även för att driva på utvecklingen. Verktyget bygger på ett europeiskt samarbete och Malmö stad är drivande i Sverige.

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

Norsk Flagga På Stång Mot Ljusblå Himmel

Chatta i Härryda

11 jun 2020 digit

Kommun-Kim ska hjälpa Härryda kommuns medborgare att svara på frågor. Kim är en kopia på en chattbot som redan finns i över 100 norska kommuner.

Sverigeflagga I Sand

Underkänd omsorg

28 maj 2020 digit

Sveriges kommuner nyttjar inte digitaliseringens möjligheter tillräckligt. Ett felaktigt sätt att använda kommunbudgeten och för kortsiktiga perspektiv gör att invånare inte får ta del av nya digitala lösningar. Det visar en rapport från Göteborgs universitet. 

öresundsbron.jpg

Malmös hållbara väg

23 apr 2020 digit

Malmö räknar med att klara sina mål inom energibesparing i enlighet med den EU-satsning som staden ingår i. En nyckel till framgångarna har varit kommunens hållbarhetsforum. Det menar Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it, Malmö stad.

kvinnor och män är glada och har dragkamp.jpg

Gemensam it i Hälsingland

23 mar 2020 digit

När sex kommuner slår ihop sina it-avdelningar är möjligheterna större än problemen. IT Hälsingland innebär både bättre upphandlingar och rekryteringar. 

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.