Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hotet mot kvantdatorn

Massa Färglada Ljusstrålar

En kvantdator kan utföra beräkningar, som hade tagit en vanlig dator tusentals år, på bara några minuter.

Kvantdatorer är oerhört känsliga för yttre påverkan. Nu har forskare i USA upptäckt hur rymdens strålning påverkar kvantdatorn och samtidigt kan de vara en lösning på spåren. 

Nu har en studie publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature där forskare har visat hur kosmisk strålning med bland annat oparade elektroner, röntgen- och gammastrålning, delvis bidrar till att förkorta kvantdatorns kvantbitars livslängd. Detta har varit ett huvudbry för forskare i decennier, och fått namnet kvasipartikelförgiftning.

En utmaning med kvantdatorn är att hålla de kvantbitarna som bär på information, i ett läge som gör att de inte kollapsar. I dag är deras livslängd bara en tusendel av en sekund, eftersom de störs av yttre påverkan.

Kvantbitar

En kvantbit kan i enlighet med kvantmekanikens lagar inneha två värden samtidigt, 1 eller 0, till skillnad från en vanlig bit som är antingen eller. Det betyder i praktiken att kvantdatorer kommer att kunna utföra en helt ny typ av avancerade beräkningar.

I artikeln föreslår forskarna att stänga in kvantprocessorer i lager av bly, en lösning som ofta används i liknande sammanhang inom partikel- och kärnfysik.

– De senaste åren har sett en exponentiell utveckling av kvantdatorn. Allt vi har gjort är att hitta ett område till som måste förbättrats, samt föreslagit lösningar till det, säger Ben Loer, fysiker vid Pacific Northwest National Laboratory i USA.

Källa: Vice

2 september 2020 Uppdaterad 17 september 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.