Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hotet mot kvantdatorn

Kvantdatorer är oerhört känsliga för yttre påverkan. Nu har forskare i USA upptäckt hur rymdens strålning påverkar kvantdatorn och samtidigt kan de vara en lösning på spåren. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 2 september 2020 digit

Massa Färglada Ljusstrålar

En kvantdator kan utföra beräkningar, som hade tagit en vanlig dator tusentals år, på bara några minuter.

Nu har en studie publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature där forskare har visat hur kosmisk strålning med bland annat oparade elektroner, röntgen- och gammastrålning, delvis bidrar till att förkorta kvantdatorns kvantbitars livslängd. Detta har varit ett huvudbry för forskare i decennier, och fått namnet kvasipartikelförgiftning.

En utmaning med kvantdatorn är att hålla de kvantbitarna som bär på information, i ett läge som gör att de inte kollapsar. I dag är deras livslängd bara en tusendel av en sekund, eftersom de störs av yttre påverkan.

Kvantbitar

En kvantbit kan i enlighet med kvantmekanikens lagar inneha två värden samtidigt, 1 eller 0, till skillnad från en vanlig bit som är antingen eller. Det betyder i praktiken att kvantdatorer kommer att kunna utföra en helt ny typ av avancerade beräkningar.

I artikeln föreslår forskarna att stänga in kvantprocessorer i lager av bly, en lösning som ofta används i liknande sammanhang inom partikel- och kärnfysik.

– De senaste åren har sett en exponentiell utveckling av kvantdatorn. Allt vi har gjort är att hitta ett område till som måste förbättrats, samt föreslagit lösningar till det, säger Ben Loer, fysiker vid Pacific Northwest National Laboratory i USA.

Källa: Vice

Senaste nytt

Robotens ögon

24 september 2020

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Bättre sving med AI

24 september 2020

En AI-baserade app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

Bäst på stadsnät

23 september 2020

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Twitter väljer vita

23 september 2020

Twitters algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.

Dödsorsak ransomware

22 september 2020

På grund av en ransomware-attack kunde en tysk ambulans inte åka till närmsta sjukhus. Färden tog en timme extra, vilket ledde till att en patient omkom.

Osund gaming

22 september 2020

Dataspelsberoende är ett nytt diagnostiserbart beroende. Ett forskningsprojekt på Luleå universitet ska nu öka den vetenskapliga förståelsen för diagnosen.