Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hotet mot kvantdatorn

Kvantdatorer är oerhört känsliga för yttre påverkan. Nu har forskare i USA upptäckt hur rymdens strålning påverkar kvantdatorn och samtidigt kan de vara en lösning på spåren. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 2 september 2020 digit

Massa Färglada Ljusstrålar

En kvantdator kan utföra beräkningar, som hade tagit en vanlig dator tusentals år, på bara några minuter.

Nu har en studie publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature där forskare har visat hur kosmisk strålning med bland annat oparade elektroner, röntgen- och gammastrålning, delvis bidrar till att förkorta kvantdatorns kvantbitars livslängd. Detta har varit ett huvudbry för forskare i decennier, och fått namnet kvasipartikelförgiftning.

En utmaning med kvantdatorn är att hålla de kvantbitarna som bär på information, i ett läge som gör att de inte kollapsar. I dag är deras livslängd bara en tusendel av en sekund, eftersom de störs av yttre påverkan.

Kvantbitar

En kvantbit kan i enlighet med kvantmekanikens lagar inneha två värden samtidigt, 1 eller 0, till skillnad från en vanlig bit som är antingen eller. Det betyder i praktiken att kvantdatorer kommer att kunna utföra en helt ny typ av avancerade beräkningar.

I artikeln föreslår forskarna att stänga in kvantprocessorer i lager av bly, en lösning som ofta används i liknande sammanhang inom partikel- och kärnfysik.

– De senaste åren har sett en exponentiell utveckling av kvantdatorn. Allt vi har gjort är att hitta ett område till som måste förbättrats, samt föreslagit lösningar till det, säger Ben Loer, fysiker vid Pacific Northwest National Laboratory i USA.

Källa: Vice

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.