Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Igenkänning som funkar

Munskydd Ansiktsigenkänning

Munskydd har blivit mer regel än undantag och i takt med att allt fler skyddar sig, så har det uppstått utmaningar för ansiktsigenkänning. Men nu finns det en coronanpassad AI som kan känna igen ansikten, även när munnen och näsan är täckta.

NEC:s nya system kan avgöra om munskyddet är på och då istället fokusera på ögonen och områden runtikring för att avgöra personens identitet. Användarna behöver ha registrerat ett foto på sig själva i förväg för att det ska fungera.

Utvecklingen av tekniken började redan innan coronapandemin då många i Japan sedan tidigare bär munskydd, men när covid-19 kom så ökade man hastigheten i arbetet.

Behoven växte ännu mer på grund av coronasituationen, och vi har nu introducerat denna teknik på marknaden, säger Shinya Takashima från NEC.

Företaget menar att identifieringen tar mindre än en sekund och har en noggrannhet på över 99,9 procent. Systemet började säljas i oktober 2020 och bland kunderna finns, enligt Shinya Takashima, Lufthansa och Swiss International Airlines.

Beröringsfri teknik har blivit extremt viktigt på grund av coronavirusets inverkan. Genom ökade investeringar på området hoppas vi på att kunna bidra till ökad säkerhet och sinnesro framöver, säger Shinya Takashima.

Källa: Reuters

11 januari 2021 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.