Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Igenkänning som funkar

Munskydd har blivit mer regel än undantag och i takt med att allt fler skyddar sig, så har det uppstått utmaningar för ansiktsigenkänning. Men nu finns det en coronanpassad AI som kan känna igen ansikten, även när munnen och näsan är täckta.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 11 januari 2021 digit

Munskydd Ansiktsigenkänning

NEC:s nya system kan avgöra om munskyddet är på och då istället fokusera på ögonen och områden runtikring för att avgöra personens identitet. Användarna behöver ha registrerat ett foto på sig själva i förväg för att det ska fungera.

Utvecklingen av tekniken började redan innan coronapandemin då många i Japan sedan tidigare bär munskydd, men när covid-19 kom så ökade man hastigheten i arbetet.

Behoven växte ännu mer på grund av coronasituationen, och vi har nu introducerat denna teknik på marknaden, säger Shinya Takashima från NEC.

Företaget menar att identifieringen tar mindre än en sekund och har en noggrannhet på över 99,9 procent. Systemet började säljas i oktober 2020 och bland kunderna finns, enligt Shinya Takashima, Lufthansa och Swiss International Airlines.

Beröringsfri teknik har blivit extremt viktigt på grund av coronavirusets inverkan. Genom ökade investeringar på området hoppas vi på att kunna bidra till ökad säkerhet och sinnesro framöver, säger Shinya Takashima.

Källa: Reuters

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.