Igenkänning som funkar

Munskydd Ansiktsigenkänning

Munskydd har blivit mer regel än undantag och i takt med att allt fler skyddar sig, så har det uppstått utmaningar för ansiktsigenkänning. Men nu finns det en coronanpassad AI som kan känna igen ansikten, även när munnen och näsan är täckta.

NEC:s nya system kan avgöra om munskyddet är på och då istället fokusera på ögonen och områden runtikring för att avgöra personens identitet. Användarna behöver ha registrerat ett foto på sig själva i förväg för att det ska fungera.

Utvecklingen av tekniken började redan innan coronapandemin då många i Japan sedan tidigare bär munskydd, men när covid-19 kom så ökade man hastigheten i arbetet.

Behoven växte ännu mer på grund av coronasituationen, och vi har nu introducerat denna teknik på marknaden, säger Shinya Takashima från NEC.

Företaget menar att identifieringen tar mindre än en sekund och har en noggrannhet på över 99,9 procent. Systemet började säljas i oktober 2020 och bland kunderna finns, enligt Shinya Takashima, Lufthansa och Swiss International Airlines.

Beröringsfri teknik har blivit extremt viktigt på grund av coronavirusets inverkan. Genom ökade investeringar på området hoppas vi på att kunna bidra till ökad säkerhet och sinnesro framöver, säger Shinya Takashima.

Källa: Reuters

11 januari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng