ett samarbete med nutanix

En hyperkonvergerad havredryck

Svenska Oatly har som mål att producera 100 miljoner liter om året på sin anläggning i Landskrona samtidigt som man är på gång att öppna nya verksamheter i Nederländerna och USA. För att expansionen ska gå så smidigt som möjligt har man valt hyperkonvergerade datacenter från Nutanix.

– Vår stora utmaning är vår globala expansion med it och hur vi placerar vår fabriksmiljö som är optimal för den sortens it-miljö vi bygger, säger Oscar Lindell, IT Corp Operations Lead på Oatly.

Varför har ni gått över till Nutanix? 

– För att det är lätt att underhålla, det är egentligen no hands on, vilket är viktigt för vår del och för produktionen som inte får ligga nere överhuvudtaget.  

Magnus, vilka är fördelarna?

– Det är en enkel managering. Är det uppdateringar är det bara att trycka på en knapp och sedan vänta. Det är ett enkelt gränssnitt att använda. Man behöver inte vara specialistkonsult, utan man loggar in på en sida och ser väldigt översiktligt allt som finns i hela systemet, säger Magnus von Rosen, lösningsarkitekt på Atea.

– Alla larm samlas på ett ställe och det står i klartext vad det gäller så man behöver inte vara expert för att tolka informationen. Sedan finns Nutanix support om det skulle vara något. Det går automatiska rapporter till supporten och de ringer om det är något särskilt som händer. Så du ska inte behöva lägga en massa tid på att underhålla och övervaka systemet.

Oscar, hur jobbade ni innan er Nutanixlösning?

– Vår produktionsmiljö var ganska bortglömd från it:s håll. Det var ett system som vi inte kunde managera och det sköttes till stor del av produktionen och vi var inte så delaktiga. Men det fungerade ju inte och för att hjälpa dem på vägen satte vi in en bättre lösning och det var just den här. 

Vad sker närmast i tid?

– Vi öppnar fabriker i både USA och Nederländerna och där kommer vi också att använda oss av Nutanix. 

Det är en enkel managering. Är det uppdateringar är det bara att trycka på en knapp och sedan vänta.

Hur gör man det på distans? 

– Ja, det är inte helt lätt. Vi åker ju inte dit i onödan utan har partners som sköter det åt oss enligt den blueprint som vi har satt upp härifrån. Vi har en mall som alla ska gå efter, oavsett land. 

Magnus, du har varit med i det här jobbet?

– Ja, det stämmer. Det var jag som satte upp det i Landskrona som var den första miljön. Det fungerar bra så nu kör vi samma mall och hårdvara på de andra sajterna. De sajterna beställs i respektive land och vi skickar instruktioner på vad som är det minsta man behöver göra för att nå utrustningen. När vi når den härifrån tar vi över och gör alla annan konfiguration, även om det är ganska lite som behöver göras för att få det i produktion. 

Hur ser redundansen ut?

– Den är god. Än så länge kör vi trenodskluster, vilket innebär att man kan tappa en nod utan att det påverkar nämnvärt. Här i Landskrona planerar vi att ha tre rum med en nod i varje, och då skulle vi kunna tappa ett helt datarum utan att det behöver störa produktionen. Lagringsnätverket är ju replikerat i realtid och sprider data över de här tre noderna. Därför behövs inte ett stort speglat SAN som kostar en miljon, som i vanliga fall för den typen av redundans. 

Hur har det varit att jobba med det här?

– Det har varit enkelt. Vi har som sagt övervakning och det lämnar jag till Nutanix, men jag är inne och tittar till det ibland bara för att se hur bra allt mår och hittills har det aldrig varit någonting. Så det funkar väldigt bra, säger Oscar Lindell.

– Jag behöver inte sitta med felsökning av servrar och liknande utan det sköter sig. Jag kan planera globaliseringen för de sajter som vi har utomlands. Det är mitt huvudfokus just nu. 

Vad kan man komplettera med i Nutanixfamiljen?

– Nutanix handlar mycket om upplevelsen av molntjänster men att göra det hemma. Det är väldigt enkelt att gå in via Amazon eller Azure och beställa en ny virtuell server. Hemma kan det vara lite knepigt eftersom det är många avdelningar som man måste prata med, men med Nutanix är det samma beställningsportal fast i din egen miljö.

– Nu kan du beställa dina SQL-databaser via några klick, istället för att vara en databasadministratör. Du kan köra docker-containrar, du kan koppla ihop dina molnmiljöer och få översikt med Beam-tjänsten, du behöver inte ha en filserver utan det kan du sköta via Nutanix files, med mera. Det är en lång lista på sådana saker som gör det enkelt att konsumera normal it, och du behöver inte alla specialister i den dagliga driften, säger Magnus von Rosen. 

Är något av detta aktuellt för Oatly?

– Vi tittar på alla möjligheter som Nutanix har att erbjuda. Som det ser ut nu har vi inte kommit så långt mer än att ha säkrat upp vår miljö och det mår vi bra i. Den sköter sig själv med den övervakning vi har, men vi tittar på alla möjligheter som plattformen är kapabel till, säger Oscar Lindell. 

MicrosoftTeams-image (7).png

Oscar Lindell, Oatly, och Magnus von Rosen, Atea

Hur fungerar supporten? 

– Den fungerar väldigt bra och den märks ju knappt förrän det händer något. Vi har haft en liten grej och det var att en av de två strömkällor som allt är uppdelat på gick ner på grund av ett underhåll. Då ringde faktiskt Nutanix och undrade vad som hade hänt. Då blir man lite förvånad och väldigt glad som slutanvändare att de är så engagerade i sin kunds miljö. 

Hur mycket jobb var det att går över till Nutanix? 

– Det är ganska lite jobb. Miljön som fanns innan var utspridd men det var VMware i botten och då valde vi VMware tillsammans med Nutanix också. Själva installationen av hårdvaran tog en halv till en dag. Det är kanske hälften jämfört med en traditionell lösning. Sedan är det bara att köra VMwares verktyg och migrera över, till och med under drift om man vill. Så det är väldigt enkelt, säger Magnus von Rosen.

Om du skulle ge ett råd till andra i samma läge som ni var för något år sedan?

– Att våga ta steget till hyperkonvergerat. Det är mycket enklare idag än vad man kan tro, säger Oscar Lindell.

Hur managerar man allt det här?

– Nutanix central är applikationen vi kommer att använda och det knyter ihop alla våra siter till ett manageringsverktyg. 

Vad skulle hypotetiskt hända om något går ned i Nederländerna?

– Vi replikerar mellan alla sajterna också, vilket är en bra funktion. Skulle Holland eller någon annan site gå ned så startar vi upp direkt i ett kluster som mår bra.

Vilka är de absolut största fördelarna? 

– Enkel managering och inbyggd redundans som är mer än vad man får i ett vanligt litet kluster. Just i det här fallet att man kan managera det globalt i ett eller få gränssnitt, istället för att det är olika isolerade öar, avslutar Magnus von Rosen.

29 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Oatly, Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng