Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete med nutanix

En smartare it-nyhetssajt

En hyperkonvergerad havredryck

Svenska Oatly har som mål att producera 100 miljoner liter om året på sin anläggning i Landskrona samtidigt som man är på gång att öppna nya verksamheter i Nederländerna och USA. För att expansionen ska gå så smidigt som möjligt har man valt hyperkonvergerade datacenter från Nutanix.

– Vår stora utmaning är vår globala expansion med it och hur vi placerar vår fabriksmiljö som är optimal för den sortens it-miljö vi bygger, säger Oscar Lindell, IT Corp Operations Lead på Oatly.

Varför har ni gått över till Nutanix? 

– För att det är lätt att underhålla, det är egentligen no hands on, vilket är viktigt för vår del och för produktionen som inte får ligga nere överhuvudtaget.  

Magnus, vilka är fördelarna?

– Det är en enkel managering. Är det uppdateringar är det bara att trycka på en knapp och sedan vänta. Det är ett enkelt gränssnitt att använda. Man behöver inte vara specialistkonsult, utan man loggar in på en sida och ser väldigt översiktligt allt som finns i hela systemet, säger Magnus von Rosen, lösningsarkitekt på Atea.

– Alla larm samlas på ett ställe och det står i klartext vad det gäller så man behöver inte vara expert för att tolka informationen. Sedan finns Nutanix support om det skulle vara något. Det går automatiska rapporter till supporten och de ringer om det är något särskilt som händer. Så du ska inte behöva lägga en massa tid på att underhålla och övervaka systemet.

Oscar, hur jobbade ni innan er Nutanixlösning?

– Vår produktionsmiljö var ganska bortglömd från it:s håll. Det var ett system som vi inte kunde managera och det sköttes till stor del av produktionen och vi var inte så delaktiga. Men det fungerade ju inte och för att hjälpa dem på vägen satte vi in en bättre lösning och det var just den här. 

Vad sker närmast i tid?

– Vi öppnar fabriker i både USA och Nederländerna och där kommer vi också att använda oss av Nutanix. 

Det är en enkel managering. Är det uppdateringar är det bara att trycka på en knapp och sedan vänta.

Hur gör man det på distans? 

– Ja, det är inte helt lätt. Vi åker ju inte dit i onödan utan har partners som sköter det åt oss enligt den blueprint som vi har satt upp härifrån. Vi har en mall som alla ska gå efter, oavsett land. 

Magnus, du har varit med i det här jobbet?

– Ja, det stämmer. Det var jag som satte upp det i Landskrona som var den första miljön. Det fungerar bra så nu kör vi samma mall och hårdvara på de andra sajterna. De sajterna beställs i respektive land och vi skickar instruktioner på vad som är det minsta man behöver göra för att nå utrustningen. När vi når den härifrån tar vi över och gör alla annan konfiguration, även om det är ganska lite som behöver göras för att få det i produktion. 

Hur ser redundansen ut?

– Den är god. Än så länge kör vi trenodskluster, vilket innebär att man kan tappa en nod utan att det påverkar nämnvärt. Här i Landskrona planerar vi att ha tre rum med en nod i varje, och då skulle vi kunna tappa ett helt datarum utan att det behöver störa produktionen. Lagringsnätverket är ju replikerat i realtid och sprider data över de här tre noderna. Därför behövs inte ett stort speglat SAN som kostar en miljon, som i vanliga fall för den typen av redundans. 

Hur har det varit att jobba med det här?

– Det har varit enkelt. Vi har som sagt övervakning och det lämnar jag till Nutanix, men jag är inne och tittar till det ibland bara för att se hur bra allt mår och hittills har det aldrig varit någonting. Så det funkar väldigt bra, säger Oscar Lindell.

– Jag behöver inte sitta med felsökning av servrar och liknande utan det sköter sig. Jag kan planera globaliseringen för de sajter som vi har utomlands. Det är mitt huvudfokus just nu. 

Vad kan man komplettera med i Nutanixfamiljen?

– Nutanix handlar mycket om upplevelsen av molntjänster men att göra det hemma. Det är väldigt enkelt att gå in via Amazon eller Azure och beställa en ny virtuell server. Hemma kan det vara lite knepigt eftersom det är många avdelningar som man måste prata med, men med Nutanix är det samma beställningsportal fast i din egen miljö.

– Nu kan du beställa dina SQL-databaser via några klick, istället för att vara en databasadministratör. Du kan köra docker-containrar, du kan koppla ihop dina molnmiljöer och få översikt med Beam-tjänsten, du behöver inte ha en filserver utan det kan du sköta via Nutanix files, med mera. Det är en lång lista på sådana saker som gör det enkelt att konsumera normal it, och du behöver inte alla specialister i den dagliga driften, säger Magnus von Rosen. 

Är något av detta aktuellt för Oatly?

– Vi tittar på alla möjligheter som Nutanix har att erbjuda. Som det ser ut nu har vi inte kommit så långt mer än att ha säkrat upp vår miljö och det mår vi bra i. Den sköter sig själv med den övervakning vi har, men vi tittar på alla möjligheter som plattformen är kapabel till, säger Oscar Lindell. 

MicrosoftTeams-image (7).png

Oscar Lindell, Oatly, och Magnus von Rosen, Atea

Hur fungerar supporten? 

– Den fungerar väldigt bra och den märks ju knappt förrän det händer något. Vi har haft en liten grej och det var att en av de två strömkällor som allt är uppdelat på gick ner på grund av ett underhåll. Då ringde faktiskt Nutanix och undrade vad som hade hänt. Då blir man lite förvånad och väldigt glad som slutanvändare att de är så engagerade i sin kunds miljö. 

Hur mycket jobb var det att går över till Nutanix? 

– Det är ganska lite jobb. Miljön som fanns innan var utspridd men det var VMware i botten och då valde vi VMware tillsammans med Nutanix också. Själva installationen av hårdvaran tog en halv till en dag. Det är kanske hälften jämfört med en traditionell lösning. Sedan är det bara att köra VMwares verktyg och migrera över, till och med under drift om man vill. Så det är väldigt enkelt, säger Magnus von Rosen.

Om du skulle ge ett råd till andra i samma läge som ni var för något år sedan?

– Att våga ta steget till hyperkonvergerat. Det är mycket enklare idag än vad man kan tro, säger Oscar Lindell.

Hur managerar man allt det här?

– Nutanix central är applikationen vi kommer att använda och det knyter ihop alla våra siter till ett manageringsverktyg. 

Vad skulle hypotetiskt hända om något går ned i Nederländerna?

– Vi replikerar mellan alla sajterna också, vilket är en bra funktion. Skulle Holland eller någon annan site gå ned så startar vi upp direkt i ett kluster som mår bra.

Vilka är de absolut största fördelarna? 

– Enkel managering och inbyggd redundans som är mer än vad man får i ett vanligt litet kluster. Just i det här fallet att man kan managera det globalt i ett eller få gränssnitt, istället för att det är olika isolerade öar, avslutar Magnus von Rosen.

29 maj 2019 Uppdaterad 25 januari 2021 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Oatly, Voister

Rekommenderad läsning

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Lila Rum Med Fåtölj, Skrivbord Och Dator (1)
video
ett samarbete med dell

Enklare hemmajobb med Dell

12 mar 2021 digit

Med en ny, unik videokonferensskärm och mikrofon skapar Dell en bra arbetsplats i hemmet. I takt med att pandemin lägger sig kommer arbetsgivare att behöva förbereda sig inför utmaningen att hantera det nya hybridkontoret. Det menar Mats Jentzen, Dell.

Adobestock 199083282
video
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

Färgglada Backar Staplade På Varandra
video
ett samarbete med netapp

Netapps blixtsnabba backup

12 feb 2021 säkerhet

Netapps snapshotsteknik ger nu verksamheter möjlighet att skydda sina data och hantera sin backup via molntjänster snabbare än någonsin.  

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.