Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Guide för öppen data

Oppen Data 960640

Nu lanserar Digg en komplett guide om öppen och delad data i offentlig förvaltning. Förhoppningen är att stödet ska underlätta att arbeta med öppen och datadriven information. 

På digg.se finns det nu bland annat en guide som steg för steg instruerar personer som arbetar med att tillgängliggöra data. Innehållet bygger delvis på material från Naturvårdsverket och Stockholms stad, samt lärdomar från andra liknande projekt.

Dessutom finns det en vägledning för beslutsfattare vid strategiska beslut och åtgärder som guidar inför och under arbetet att göra data tillgängligt, till exempel lyfts en rad frågeställningar som beslutsfattare bör ta ställning till.

Sedan tidigare har Digg publicerat Principer för att tillgängliggöra information och Rekommendation för öppna licenser och immaterialrätt. De är nu en del av innehållet på sajten och är länkade till vägledningarna.

Stödet kommer successivt att utvecklas och om det blir aktuellt, även anpassas efter den nya öppna data-lagen som föreslås träda i kraft under 2021.

Källa: Digg

28 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.