Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digital EU-snabbväg

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 15 december 2020 digit

Flygbild Över Autobahn

Syftet med den nya sidan är att på ett ställe samla information på engelska om nationella regler och rättigheter bland alla EU-länder och göra dessa mer tillgängligt för medborgare och företag, om till exempel vilka förutsättningar som finns för att starta och driva företag.

Digg samordnar

Ett 60-tal svenska myndigheter är anslutna till portalen youreurope.eu, där DIGG har fungerat som samordnade. Portalen går med lanseringen in i sin första etapp. I etapp två, december 2022, ska alla kommuner och regioner bidra med information till sajten, och i sista etappen ett år senare ska också tjänster finnas tillgängliga som gör det möjligt att genomföra digitala ärenden över gränserna.

Bakgrunden till sajten är EU-förordningen Single Digital Gateway, SDG, som går ut på att det ska finnas en gemensam digital ingång för alla medborgare i EU-unionen för ett öppnare Europa.

Källa: Digg

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.