Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digital EU-snabbväg

Flygbild Över Autobahn

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

Syftet med den nya sidan är att på ett ställe samla information på engelska om nationella regler och rättigheter bland alla EU-länder och göra dessa mer tillgängligt för medborgare och företag, om till exempel vilka förutsättningar som finns för att starta och driva företag.

Digg samordnar

Ett 60-tal svenska myndigheter är anslutna till portalen youreurope.eu, där DIGG har fungerat som samordnade. Portalen går med lanseringen in i sin första etapp. I etapp två, december 2022, ska alla kommuner och regioner bidra med information till sajten, och i sista etappen ett år senare ska också tjänster finnas tillgängliga som gör det möjligt att genomföra digitala ärenden över gränserna.

Bakgrunden till sajten är EU-förordningen Single Digital Gateway, SDG, som går ut på att det ska finnas en gemensam digital ingång för alla medborgare i EU-unionen för ett öppnare Europa.

Källa: Digg

15 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Bitcoin hotar Kinas miljö

8 april 2021

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

AI-musik av 27-klubben

8 april 2021

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Fass som app

7 april 2021

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Varning för Insta-hack

7 april 2021

Det blir allt vanligare att småföretagare får sina Instagram-konton hackade. Trots den allmänna uppfattningen att inte betala en lösensumma, tvingas många göra det på grund av bristfällig hjälp från Facebook, som äger plattformen.

Bättre möten utan video

7 april 2021

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.