Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Flygande cityambulans

Flygande ambulanser kan snart vara verklighet i New York. De nya flygplanen har mellan upp till 30 procent mer utrymme än en helikopter och ska ha plats för en patient, en anhörig, två akutsjukvårdare, medicinsk utrustning och en pilot. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Urban Aeronautics 11 januari 2021 digit

Flygambulans960640

Fyra CityHawk-plan har sålts till Hatzolah Air.

Kombinationen av att den är relativt liten externt men ändå är rymlig gör att den passar bra i stadsmiljö, nära hinder och människor, med säkerheten som en bil, säger Nimrod Golan-Yanay, vd på Urban Aeronautics. 

CityHawk, som planen kallas, har ingen roterande rotor vilket ska öka smidigheten samt göra det möjligt att landa på platser som inte är helikopterplattor.

För piloten ska styrningen påminna om en helikopter, men med enklare kontroller och en ökad stabilitet.

Flygambulans2

Så här kan flygambulanserna i New York komma att se ut.

Flygbolaget Urban Aeronautics har sålt sina fyra första exemplar av VTOL-planen (vertical take-off and landing) till Hatzolah Air, en ideell leverantör av akutmedicinsk flygtransport, som är baserat i New York.

Dock finns fortfarande vissa regleringshinder som behöver lösas innan VTOL-tekniken kan börja användas. Men om allt går enligt plan kan flygande stadsambulanser vara verklighet inom några år.

Källa: Singularity Hub, Digital Trends

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.