Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Flygande cityambulans

Flygambulans960640

Fyra CityHawk-plan har sålts till Hatzolah Air.

Flygande ambulanser kan snart vara verklighet i New York. De nya flygplanen har mellan upp till 30 procent mer utrymme än en helikopter och ska ha plats för en patient, en anhörig, två akutsjukvårdare, medicinsk utrustning och en pilot. 

Kombinationen av att den är relativt liten externt men ändå är rymlig gör att den passar bra i stadsmiljö, nära hinder och människor, med säkerheten som en bil, säger Nimrod Golan-Yanay, vd på Urban Aeronautics. 

CityHawk, som planen kallas, har ingen roterande rotor vilket ska öka smidigheten samt göra det möjligt att landa på platser som inte är helikopterplattor.

För piloten ska styrningen påminna om en helikopter, men med enklare kontroller och en ökad stabilitet.

Flygambulans2

Så här kan flygambulanserna i New York komma att se ut.

Flygbolaget Urban Aeronautics har sålt sina fyra första exemplar av VTOL-planen (vertical take-off and landing) till Hatzolah Air, en ideell leverantör av akutmedicinsk flygtransport, som är baserat i New York.

Dock finns fortfarande vissa regleringshinder som behöver lösas innan VTOL-tekniken kan börja användas. Men om allt går enligt plan kan flygande stadsambulanser vara verklighet inom några år.

Källa: Singularity Hub, Digital Trends

11 januari 2021 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Urban Aeronautics

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.