Flygande cityambulans

Flygambulans960640

Fyra CityHawk-plan har sålts till Hatzolah Air.

Flygande ambulanser kan snart vara verklighet i New York. De nya flygplanen har mellan upp till 30 procent mer utrymme än en helikopter och ska ha plats för en patient, en anhörig, två akutsjukvårdare, medicinsk utrustning och en pilot. 

Kombinationen av att den är relativt liten externt men ändå är rymlig gör att den passar bra i stadsmiljö, nära hinder och människor, med säkerheten som en bil, säger Nimrod Golan-Yanay, vd på Urban Aeronautics. 

CityHawk, som planen kallas, har ingen roterande rotor vilket ska öka smidigheten samt göra det möjligt att landa på platser som inte är helikopterplattor.

För piloten ska styrningen påminna om en helikopter, men med enklare kontroller och en ökad stabilitet.

Flygambulans2

Så här kan flygambulanserna i New York komma att se ut.

Flygbolaget Urban Aeronautics har sålt sina fyra första exemplar av VTOL-planen (vertical take-off and landing) till Hatzolah Air, en ideell leverantör av akutmedicinsk flygtransport, som är baserat i New York.

Dock finns fortfarande vissa regleringshinder som behöver lösas innan VTOL-tekniken kan börja användas. Men om allt går enligt plan kan flygande stadsambulanser vara verklighet inom några år.

Källa: Singularity Hub, Digital Trends

11 januari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Urban Aeronautics

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng