Digitala kramar

Liten Kille Kramar Röd Hjärtformad Balling Mot Turkos Bakgrund

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.

– Fysisk närhet är ett av våra mest basala behov och att kramas bidrar till såväl välbefinnande som välbehag. Med filmen vill vi så gott som det går återskapa kramens positiva effekter och bjuda in till en omfamnande upplevelse som kan hjälpa människor att hålla ut i tider av social distansering, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

7 av 10 saknar

Att krama dem du tycker om har inte varit så lätt under pandemin. Och enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Apotek Hjärtat uppger 6 av 10 att de påverkats negativt av distanseringen under pandemin, och 7 av 10 saknar att de krama personer som de bör hålla distans till.

Bra för hjärnan

Apotek hjärtat passar därför på att under Kramens dag den 21 januari lansera filmen Omfamningen som visar hur två människor omfamnar varandra i en kram under en minut. Genom att förse filmen med 3D-ljud, där stereoljudet manipulerats med förstärkta nyanser och intensitet, och närgångna bilder kan samma delar av hjärnan aktivers som skulle aktiveras av en riktig kram.

– Viss forskning pekar på att man kan uppnå en liknande effekt genom att se andra kramas, därför är det är intressant att visualisera forskningen på det här sättet. Vi vet att beröring har en positiv inverkan på oss, så som minskad stress och ökad avslappning, och kan man få en liten dos av det i rådande tider är det ju fantastiskt, säger Rebecca Böhme, biträdande universitetslektor inom Neurovetenskap.

Det händer i kroppen när vi kramas

Nervsystemet utvecklas hos barn. Människans nervsystem utvecklas av fysisk beröring och därför är det livsviktigt att barn får kramar redan från första stund. Kramar skapar en grundtrygghet. De första åren av närhet påverkar hur människor i vuxen ålder hanterar stress och skapar relationer.

Vårt välmående förstärks. Eftersom må bra-hormonet oxytocin frigörs när vi kramas blir vi inte bara avslappnade. Även vår puls och vårt blodtryck sänks, stresshormonet kortisol minskar och vårt immunförsvar stärks.

Både positiva och negativa känslor kan uppstå. Huden är människans största organ och vid beröring mellan två personer som är trygga med varandra skickas känslor av välbehag till hjärnan. Vi kan även känna positiva effekter så som trygghet, bekräftelse och kärlek genom kramar. Däremot kan påtvingad eller fel beröring framkalla känslor som exempelvis rädsla, ledsenhet och äckel.

Hjärnan skapar krameffekten. Känselkroppar via nervtrådar skickar signaler om kramen till hjärnans del talamus och i sin tur går signalerna till hjärnbarken. När signalerna till slut når känselcentrum i hjärnan vid en kram, då är du medveten om upplevelsen.

Källa: Apotek Hjärtat

20 januari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng