Sensor räddar liv

Gul Supermotorcykel I Farten

Motorcykelolyckor tillhör den värsta sortens trafikolycka. Därför har SOS Alarm utvecklat en app som larmar om en motorcykelfärd hastigt avbryts.

– MC-appen med sensorlarmen är en del av vårt arbete med att utveckla ny teknik och hållbar innovation för att skapa nästa generations alarmeringstjänst. Tack vare sensorer kan vi upptäcka olyckor tidigare, redan innan en person har larmat SOS Alarm, och på så sätt rädda fler liv, säger Maria Khorsand, vd på SOS Alarm.

Larmar vid fall

SOS Alarm genomförde tillsammans med företaget Detecht en pilot under åtta månader 2019 för att utveckla en app som kan känna av när en olycka inträffar. Med hjälp av telefonens sensorer kan appen registrera g-krafter, hastighet och rotation och känner av när en olycka inträffar.

Om ett larm utlöses har föraren 60 sekunder på sig att stänga av det, annars skickas ett larm till 112, och SOS Alarm försöker då direkt att ta kontakt med föraren. Om föraren inte svarar skickas räddningspersonal direkt till platsen.

27 döda

Motorcyklister är en av de mest olycksdrabbade trafikanterna i Sverige och trots att 2019 var ett år med låga siffror omkom 27 personer, varav hälften var dödsfall från singelolyckor.

Källa: SOS Alarm

12 juni 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng