Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

ML läser virus

Celler 960640

Fysiker vid Göteborgs universitet har tagit fram en programvara som mäter krafter som verkar på mikroskopiska partiklar. Utvecklingen kan vara viktig för att förstå partiklarnas struktur och funktion.

– Med hjälp av avancerade maskininlärningsmetoder har vi visat att inte bara dessa mätningar kan göras med högre noggrannhet, utan också att de kan tillämpas på ett större antal fall, säger Aykut Argun, doktorand vid institutionen för fysik vid Göteborgs universitet.

Genom metoden kan det bland annat bli möjligt att mäta en cells elasticitet, att förstå hur virus rör sig i luften eller hur mikroskopiska motorer fungerar.

Mätningen görs genom att analysera en partikels platshistorik. Tidigare genomfördes det med matematiska formuleringar, men nu kan AI göra analysen.

Forskarna har också levererat programvarupaketet DeepCalib, som är baserat på öppen källkod så att metoden kan nyttjas av alla. Programvaran utgår ifrån återkommande neurala nätverk som adresserar datamönster som förändras över tid baserat på konstant feedback, på så sätt kan de lära sig av tidigare händelser för att förutse framtiden.

Källa: Göteborgs universitet

22 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.