Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Drönare kollar vulkaner

Specialutvecklade drönare samlar in data från hittills outforskade vulkaner. Informationen ska förenkla att förutspå kommande utbrott, och bland annat har forskare från Chalmers har deltagit i projektet.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 17 december 2020 digit

Vulkan 960640

Resultaten från arbetet visar möjligheten att kombinera mätningar från luften, jorden och rymden för att på så sätt lära sig mer om de mest oåtkomliga, aktiva vulkanerna på jorden.

I projektet har man använt modifierade långdistansdrönare för att kunna mäta gasutsläppen från aktiva vulkaner. Teamet från Chalmers har arbetat i en internationell forskningsgrupp med två vulkaner i Papua Nya Guinea, Manam och Tavurvur.

– Vi var där för att göra vetenskap som hjälper till att rädda liv, säger Bo Galle, professor emeritus vid Chalmers, som deltagit vid alla fältkampanjer i Papua Nya Guinea.

Genom att kombinera flygmätningar på plats vid vulkanen Manam med resultat från satelliter och markbaserade fjärrsensorer lyckades forskarna samla ihop en mycket mer genomgripande datamängd än tidigare. 

Dessutom leder arbetet även till en ökad förståelse för hur vulkaner påverkar klimatet. Att beräkna förhållandet mellan svavel- och koldioxidnivåer i utsläppen är vitalt för att kunna se hur troligt ett framtida vulkanutbrott är. Men mätning av koldioxidutsläpp måste dock göras väldigt nära inpå ett aktivt utlopp, och då är drönare det enda sättet att utföra det säkert. Här kunde forskarteamet flyga drönaren två kilometer högt och sex kilometer bort för att nå Manams topp och ta gasprover.

– Vår drönare blev till slut basen för mätningar av andra kolleger i teamet, från realtidsmätning av gassammansättning och flöde, till insamling av gasprover i påsar och speciellt beredda gasbehållare, som sedan användes för analys av isotoper och halogener.

– Denna information är avgörande för att avslöja magmas ursprung och för att bedöma effekterna av utsläpp på miljön. Mätningarna kunde inte göras praktiskt på annat sätt, säger Santiago Arellano, en av chalmersforskarna som deltog i fältkampanjen.

Källa: Chalmers tekniska högskola

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.