Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Drönare kollar vulkaner

Vulkan 960640

Specialutvecklade drönare samlar in data från hittills outforskade vulkaner. Informationen ska förenkla att förutspå kommande utbrott, och bland annat har forskare från Chalmers har deltagit i projektet.

Resultaten från arbetet visar möjligheten att kombinera mätningar från luften, jorden och rymden för att på så sätt lära sig mer om de mest oåtkomliga, aktiva vulkanerna på jorden.

I projektet har man använt modifierade långdistansdrönare för att kunna mäta gasutsläppen från aktiva vulkaner. Teamet från Chalmers har arbetat i en internationell forskningsgrupp med två vulkaner i Papua Nya Guinea, Manam och Tavurvur.

– Vi var där för att göra vetenskap som hjälper till att rädda liv, säger Bo Galle, professor emeritus vid Chalmers, som deltagit vid alla fältkampanjer i Papua Nya Guinea.

Genom att kombinera flygmätningar på plats vid vulkanen Manam med resultat från satelliter och markbaserade fjärrsensorer lyckades forskarna samla ihop en mycket mer genomgripande datamängd än tidigare. 

Dessutom leder arbetet även till en ökad förståelse för hur vulkaner påverkar klimatet. Att beräkna förhållandet mellan svavel- och koldioxidnivåer i utsläppen är vitalt för att kunna se hur troligt ett framtida vulkanutbrott är. Men mätning av koldioxidutsläpp måste dock göras väldigt nära inpå ett aktivt utlopp, och då är drönare det enda sättet att utföra det säkert. Här kunde forskarteamet flyga drönaren två kilometer högt och sex kilometer bort för att nå Manams topp och ta gasprover.

– Vår drönare blev till slut basen för mätningar av andra kolleger i teamet, från realtidsmätning av gassammansättning och flöde, till insamling av gasprover i påsar och speciellt beredda gasbehållare, som sedan användes för analys av isotoper och halogener.

– Denna information är avgörande för att avslöja magmas ursprung och för att bedöma effekterna av utsläpp på miljön. Mätningarna kunde inte göras praktiskt på annat sätt, säger Santiago Arellano, en av chalmersforskarna som deltog i fältkampanjen.

Källa: Chalmers tekniska högskola

17 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.