Drönare kollar vulkaner

Vulkan 960640

Specialutvecklade drönare samlar in data från hittills outforskade vulkaner. Informationen ska förenkla att förutspå kommande utbrott, och bland annat har forskare från Chalmers har deltagit i projektet.

Resultaten från arbetet visar möjligheten att kombinera mätningar från luften, jorden och rymden för att på så sätt lära sig mer om de mest oåtkomliga, aktiva vulkanerna på jorden.

I projektet har man använt modifierade långdistansdrönare för att kunna mäta gasutsläppen från aktiva vulkaner. Teamet från Chalmers har arbetat i en internationell forskningsgrupp med två vulkaner i Papua Nya Guinea, Manam och Tavurvur.

– Vi var där för att göra vetenskap som hjälper till att rädda liv, säger Bo Galle, professor emeritus vid Chalmers, som deltagit vid alla fältkampanjer i Papua Nya Guinea.

Genom att kombinera flygmätningar på plats vid vulkanen Manam med resultat från satelliter och markbaserade fjärrsensorer lyckades forskarna samla ihop en mycket mer genomgripande datamängd än tidigare. 

Dessutom leder arbetet även till en ökad förståelse för hur vulkaner påverkar klimatet. Att beräkna förhållandet mellan svavel- och koldioxidnivåer i utsläppen är vitalt för att kunna se hur troligt ett framtida vulkanutbrott är. Men mätning av koldioxidutsläpp måste dock göras väldigt nära inpå ett aktivt utlopp, och då är drönare det enda sättet att utföra det säkert. Här kunde forskarteamet flyga drönaren två kilometer högt och sex kilometer bort för att nå Manams topp och ta gasprover.

– Vår drönare blev till slut basen för mätningar av andra kolleger i teamet, från realtidsmätning av gassammansättning och flöde, till insamling av gasprover i påsar och speciellt beredda gasbehållare, som sedan användes för analys av isotoper och halogener.

– Denna information är avgörande för att avslöja magmas ursprung och för att bedöma effekterna av utsläpp på miljön. Mätningarna kunde inte göras praktiskt på annat sätt, säger Santiago Arellano, en av chalmersforskarna som deltog i fältkampanjen.

Källa: Chalmers tekniska högskola

17 december 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng