Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Mer hemmajobb

Orange Katt Sover På Dator

Under pandemin har antalet personer som jobbar hemifrån ökat med 400 procent. Många uppger att de vill fortsätta att kunna vara flexibla med var de jobbar, men kravet är bra och stabila it-lösningar.

– Att man önskar ha större möjligheter att jobba på distans efter det att restriktionerna har släppts visar att hybridkontoret är här för att stanna. Företag, organisationer och samhället i stort måste nu fundera på hur de ska dra nytta av den nya verkligheten där gränsen mellan var vi fysiskt utför våra arbeten och var vi bor förändras, säger Karin Svensson, HR-chef på Tele2.

Två dagar hemma

Tele2 och Sifo Katar har under 2020 gjort undersökningar om hemmaarbete innan och efter pandemin. I den senaste undersökningen från november framkommer det att när coronapandemin har lugnat sig vill de som kan, fortsätta att arbeta hemma ungefär 36 procent av tiden, det vill säga ungefär två dagar i veckan. Det är en ökning med 250 procent jämfört med innan pandemin. 

– Vi har nog bara sett början på de utmaningar som hybridkontoret och ökat distansarbete för med sig. 2020 är onekligen ett speciellt år och jag tror att det kommer ta några år innan vi har facit och vi vet vad som blir de normala arbetssätten och vad som fungerar bäst utifrån den verksamhet som man bedriver, säger Karin Svensson.

Bra teknik viktig

Undersökningen visar också att hemarbetet har ökat med ungefär 400 procent under pandemin. De som har svarat menar också att en viktig förutsättning för att det ska fungera är bra it-lösningar.

– Bra it- och telekomlösningar påverkar både hur vi mår och hur effektivt vi jobbar. Där har vi som leverantör till både små och stora företag givetvis en viktig roll att fylla som leverantör av snabbt bredband till många av Sveriges hushåll, säger Karin Svensson.

Om undersökningen

Totalt gjordes 3 000 intervjuer mellan 4 och 18 november 2020. I februari och i april gjordes 1 000 intervjuer per tillfälle. De tillfrågade var mellan 25-64 år och arbetar hel-/deltid på ett företag med fler än 10 anställda. För att få delta i undersökningen måste man ha tillgång till telefon och dator från sin arbetsgivare.

Några fynd

- I Stockholms län arbetar ungefär två av tre 75 procent eller mer hemma, mest i Sverige. Norrbotten är det län där svenskar jobbar minst hemifrån, där hälften jobbar 25 procent eller mindre av sin tid hemma.

- I åldersgruppen 35-44 år tycker 70 procent att det fungerar bra att arbeta på distans. Av de yngre, upp till 34 år, tycker 61 procent att det fungerar bra, vilket är lägst bland alla åldersgrupper.

- De tekniska förutsättningarna att jobba på distans har förbättrats under året. 7 av 10 kan delta på distansmöten jämfört med 4 av 10 innan pandemin.

Källa: Tele2

8 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.