Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Mer hemmajobb

Under pandemin har antalet personer som jobbar hemifrån ökat med 400 procent. Många uppger att de vill fortsätta att kunna vara flexibla med var de jobbar, men kravet är bra och stabila it-lösningar.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 8 december 2020 digit

Orange Katt Sover På Dator

– Att man önskar ha större möjligheter att jobba på distans efter det att restriktionerna har släppts visar att hybridkontoret är här för att stanna. Företag, organisationer och samhället i stort måste nu fundera på hur de ska dra nytta av den nya verkligheten där gränsen mellan var vi fysiskt utför våra arbeten och var vi bor förändras, säger Karin Svensson, HR-chef på Tele2.

Två dagar hemma

Tele2 och Sifo Katar har under 2020 gjort undersökningar om hemmaarbete innan och efter pandemin. I den senaste undersökningen från november framkommer det att när coronapandemin har lugnat sig vill de som kan, fortsätta att arbeta hemma ungefär 36 procent av tiden, det vill säga ungefär två dagar i veckan. Det är en ökning med 250 procent jämfört med innan pandemin. 

– Vi har nog bara sett början på de utmaningar som hybridkontoret och ökat distansarbete för med sig. 2020 är onekligen ett speciellt år och jag tror att det kommer ta några år innan vi har facit och vi vet vad som blir de normala arbetssätten och vad som fungerar bäst utifrån den verksamhet som man bedriver, säger Karin Svensson.

Bra teknik viktig

Undersökningen visar också att hemarbetet har ökat med ungefär 400 procent under pandemin. De som har svarat menar också att en viktig förutsättning för att det ska fungera är bra it-lösningar.

– Bra it- och telekomlösningar påverkar både hur vi mår och hur effektivt vi jobbar. Där har vi som leverantör till både små och stora företag givetvis en viktig roll att fylla som leverantör av snabbt bredband till många av Sveriges hushåll, säger Karin Svensson.

Om undersökningen

Totalt gjordes 3 000 intervjuer mellan 4 och 18 november 2020. I februari och i april gjordes 1 000 intervjuer per tillfälle. De tillfrågade var mellan 25-64 år och arbetar hel-/deltid på ett företag med fler än 10 anställda. För att få delta i undersökningen måste man ha tillgång till telefon och dator från sin arbetsgivare.

Några fynd

- I Stockholms län arbetar ungefär två av tre 75 procent eller mer hemma, mest i Sverige. Norrbotten är det län där svenskar jobbar minst hemifrån, där hälften jobbar 25 procent eller mindre av sin tid hemma.

- I åldersgruppen 35-44 år tycker 70 procent att det fungerar bra att arbeta på distans. Av de yngre, upp till 34 år, tycker 61 procent att det fungerar bra, vilket är lägst bland alla åldersgrupper.

- De tekniska förutsättningarna att jobba på distans har förbättrats under året. 7 av 10 kan delta på distansmöten jämfört med 4 av 10 innan pandemin.

Källa: Tele2

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.